Selectivia – een fictieve zorgverzekeraar die zogenaamd zou selecteren op basis van gender, oriëntatie en achtergrond - blijkt onderdeel te zijn van een campagne van Aidsfonds. Selectivia bestaat gelukkig niet. Uitsluiting van levensreddende zorg helaas wel.
In de nieuwe campagne vraagt Aidsfonds in aanloop naar Wereld Aids Dag aandacht voor de miljoenen mensen die wereldwijd worden uitgesloten van zorg. Zorgverzekeraar Selectivia bestaat in Nederland gelukkig niet, maar voor miljoenen mensen met hiv of die risico lopen op hiv elders in de wereld, is uitsluiting van zorg de realiteit. Puur om wie ze zijn, waar ze wonen of van wie ze houden.
In Nederland kun je met hiv gezond oud worden, dankzij effectieve medicijnen die het virus zo onderdrukken dat het geen schade meer kan aanrichten en overdracht niet meer mogelijk is. Op andere plaatsen in de wereld zijn die medicijnen er ook, maar niet iedereen heeft toegang. ‘Mensen uitsluiten van zorg op grond van hun gender, achtergrond of oriëntatie zoals zorgverzekeraar Selectivia pretendeerde te doen, mag in Nederland gelukkig niet. Maar voor miljoenen mensen die leven met hiv wereldwijd is dit wél de realiteit’, zegt Mark Vermeulen, directeur Aidsfonds. ‘Zonder hiv-medicijnen ligt aids op de loer en wacht er een doodsvonnis.’
tekst gaat verder onder de verhalen
Voor het eerst zijn er nu grote en dichtbevolkte regio's in de wereld waar het aantal hiv-infecties weer toeneemt in plaats van afneemt, omdat mensen er niet de zorg krijgen die zij nodig hebben. ‘De wereldwijde aidsbestrijding loopt momenteel vast door toenemend conservatief beleid dat mensen bij wet uitsluit. Heb je hiv maar ben je geboren in een land waar je wordt gediscrimineerd, als vrouw, als man die van een andere man houdt of als trans persoon. Miljoenen mensen met hiv hebben geen toegang tot levensreddende medicijnen door discriminatie en stigmatisering. Een einde aan aids begint met een einde aan deze ongelijkheid’, aldus Mark Vermeulen.
De fictieve zorgverzekeraar Selectivia werd in aanloop naar Wereld Aids Dag geïntroduceerd op radio, social media en in kranten als verzekeraar die selecteert op basis van achtergrond, gender en oriëntatie. We wilden voor mensen in Nederland invoelbaar maken hoe het is om uitgesloten te worden van zorg. Iedereen heeft natuurlijk recht op zorg, ongeacht wie je bent, waar je woont en wie je liefhebt. We hopen dat onze campagne mensen aan het denken heeft gezet.
Aidsfonds zet alles op alles om ervoor te zorgen dat mensen met hiv of een groot risico op een hiv-infectie de zorg krijgen die zij nodig hebben. Zo steunt Aidsfonds projecten waarin mensen uit de lhbtiq+-gemeenschap een veilige plek geboden wordt om zich op hiv te laten testen en behandelen. Bovendien steunt Aidsfonds dappere activisten die zich inzetten om de zorg te hervormen en discriminerende wetten te laten schrappen. Samen met partners blijft Aidsfonds strijden tegen wetten en praktijken die toegang tot zorg voor mensen met hiv belemmeren.
Jij kunt nu helpen met een donatie. Geef om Maria, Samuel en al die andere mensen. Zij hebben jouw hulp nu harder nodig dan ooit. Elk bedrag is welkom. Help je mee?