Beau Five Days Inside bij Aidsfonds-project in Kenia

In Beau Five Days Inside bezoekt Beau van Erven Dorens een Aidsfonds-project voor illegale, mannelijke sekswerkers in Kenia. De kliniek biedt de jongens een veilige plek, hiv-voorlichting en -zorg. Kijk dinsdag 23 april om 20.30 uur naar RTL4.

19 april 2019

"Een warzone", noemt Beau de situatie in Nairobi, de hoofdstad van Kenia. Homoseksualiteit is in het land strafbaar met 14 jaar gevangenisstraf en er heerst een groot taboe op. Hiv komt 19 keer vaker voor bij mannelijke sekswerkers en mannen die seks hebben met mannen.

Het project

John Mathenge, die zelf ook sekswerker is, richtte in Nairobi met steun van Aidsfonds een speciale kliniek op om juist aan mannelijke sekswerkers steun te bieden. Hier kunnen ze terecht voor voorlichting, het doen van een hiv-test en medische zorg. Ondertussen strijdt John samen met andere dappere activisten tegen wetten die de aidsbestrijding in zijn land belemmeren.

 

Onder de indruk

"Als je vijf dagen ergens verblijft, kun je de mensen écht leren kennen," zegt Beau over zijn bezoek aan de kliniek. "Ik was vooral onder de indruk van Samuel. Op school schreef hij een brief aan een vriendje. Die werd onderschept en Samuel werd van school gestuurd. Pure discriminatie, vreselijk natuurlijk. Hij werd verstoten door zijn familie en belandde op zijn zestiende op straat. Hij ging veel drinken en drugs gebruiken. En toen is hij sekswerk gaan doen. Hij kon nergens anders terecht. En als je hem dan nu ziet… Amper 22 jaar, maar zó slim, zó eloquent. En zó strijdvaardig."

 

De Aidsfonds-aanpak

Kinderen, jonge vrouwen, mannen die seks hebben met mannen, drugsgebruikers, transgenders en sekswerkers: deze mensen worden vaak het hardst getroffen door hiv en aids. Vaak hebben ze daardoor te maken met discriminatie en uitsluiting. Wij vinden dat onacceptabel. Iedereen moet zich kunnen beschermen tegen hiv en heeft recht op goede zorg. Wij betrekken de mensen op wie het gaat actief bij onze projecten. Want zij weten als geen ander wat de behoeften en gevoeligheden zijn en wat in de praktijk wel en niet werkt.

Beau Five Days Inside. Dinsdag 23 april, 20.30 uur, RTL4.

Stop aids. uit liefde voor alle liefdes. Kenia. Aidsfonds. Beau 5 days inside. Stop aids. uit liefde voor alle liefdes. Kenia. Aidsfonds. Beau 5 days inside.

Bijna de helft van alle mensen met hiv krijgt geen medicijnen. Door discriminatie, ongelijkheid en armoede. Aidsfonds helpt kwetsbare mensen toegang te geven tot preventie en hiv-zorg. Help jij mee?

We gebruiken cookies om webbezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen, content van sociale netwerken te tonen en gericht online te kunnen adverteren. Als je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie