Hoe verandert het leven van mensen met hiv als hiv genezen kan worden?

Genezing is nu nog iets waar mensen met hiv alleen van kunnen dromen. Maar wat verandert er in het leven van mensen met hiv als er straks genezing is? 

18 maart 2022

Wetenschappers van Universitair Medisch Centrum Utrecht deden daar, met steun van onze donateurs, onderzoek naar. Ze ontdekten bijvoorbeeld dat mensen met hiv alleen het volledig verwijderen van hiv uit het lichaam zien als genezing. Het onderdrukken van het virus zonder dat je daar medicatie voor nodig hebt, dus niet. 

Het is belangrijk om zo'n onderzoek nu vast te doen, zodat zorgverleners zich alvast kunnen voorbereiden op het moment dat genezing van hiv mogelijk wordt. De studie is nu gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift.


Schaduw

Onderzoeker dr. Kim Romijnders besprak met mensen die leven met hiv of er een verhoogd risico op lopen wat de gevolgen van genezing voor hen zouden zijn. “De deelnemers hopen dat een hiv-genezing de ‘schaduw’ verwijdert die hiv veroorzaakt in hun leven. Dat hun leven dan weer meer normaal wordt. Ze kijken uit naar een toekomst met een hiv-genezing waarin het niet meer nodig is om hiv te bespreken en hiv-remmers te slikken. Een leven zonder stigma en met meer seksuele vrijheid.”

 

Volledig weg

Het zelf kunnen onderdrukken van het virus, zonder dat je nog medicijnen nodig hebt, beschouwen wetenschappers als genezing. Mensen met hiv en kwetsbare groepen blijken dat anders te zien. Romijnders: “Dit onderdrukken lijkt op de korte termijn een meer aannemelijke volgende stap in de behandeling van hiv. Maar de deelnemers in onze studie waren erg duidelijk: alleen het volledig verwijderen van hiv uit het lichaam wordt gezien als een genezing.”

 

Volgende stap

De bevindingen zijn een mooie eerste stap, vinden de onderzoekers. “Ik bouw nu een wiskundig model om te berekenen wat voor impact een mogelijke genezing heeft op de hiv-epidemie in Nederland. Uiteindelijk willen wij ons voorbereiden op het succesvol implementeren van een hiv-genezing in de zorg”, zegt dr. Ganna Rozhnova. De uitkomst van dit onderzoek draagt hieraan bij.

Test Test

Help mee de droom waar te maken

Genezing... dat is de ultieme droom van miljoenen mensen die met hiv leven. Wij hebben aids zien komen. Wij willen het ook zien gaan. Help je mee met een donatie voor veelbelovend onderzoek?

 

help mee

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie