(update) Hiv toch weer meetbaar bij man die vrij van hiv was na nieuwe medicijnencocktail

Na een behandeling met een uitgebreide medicijnencocktail heeft een Braziliaanse man hiv onder controle, zonder dat hij nog hiv-remmers slikt. Het is hoopvol nieuws vanaf de internationale aidsconferentie AIDS2020 virtual, en biedt een nieuw aanknopingspunt voor onderzoek naar hiv-genezing.

8 juli 2020

Update, 19 maart 2021: hiv bleek in november 2020 toch weer meetbaar in het bloed van de man. Hij is opnieuw begonnen met behandeling.
Omdat het hiv dat nu is gedetecteerd genetisch iets verschilt het hiv dat hij eerder had, wordt nog onderzocht of het hier gaat om een mutatie, een eerdere dubbele infectie (je kunt meerdere hiv-infecties tegelijk oplopen) of een nieuwe infectie.

Hieronder volgt het originele artikel.

Hiv is al 15 maanden niet meer meetbaar in het bloed van een 35-jarige man in Sao Paulo, nadat hij een experimentele behandeling met medicijnen kreeg. Het virus is mogelijk nog wel aanwezig, maar slapend en in een zeer kleine hoeveelheid. In de praktijk heeft dit geen invloed op zijn gezondheid. Dat noemen we een ‘functionele genezing’.


Te vroeg om te juichen

Experts zijn voorzichtig om hier conclusies uit te trekken, want het zou kunnen dat nog slapende hiv op een later moment alsnog wakker wordt en zich gaat vermenigvuldigen. Ook is opvallend dat de man de enige in de studie is bij wie dit resultaat te zien is. Vier andere deelnemers kregen dezelfde behandeling. Wat de man uniek maakt, moet nog worden onderzocht.

De mensen in het onderzoek kregen 48 weken lang twee extra antiretrovirale medicijnen (maraviroc en dolutegravir) en een supplement (nicotinamide), bovenop hun reguliere hiv-remmers. Deze middelen richten zich samen niet alleen op het onderdrukken van het virus, maar ook op het verwijderen van het hiv en het activeren van het afweersysteem.

 

Leerzaam voorbeeld

“Er zijn veel ontwikkelingen in het hiv-genezingsonderzoek, daar is deze studie ook een voorbeeld van,” zegt Marein de Jong, onze beleidsmedewerker voor wetenschappelijk onderzoek. “Van dit soort unieke gevallen kunnen we veel leren en dat draagt weer een stukje bij aan het ontwikkelen van een succesvolle hiv-genezing voor alle mensen met hiv wereldwijd.”

Tot nu toe zijn er in de wereld drie mensen echt genezen van hiv. Alle drie hadden ze leukemie en kregen een beenmergtransplantatie. Na die gevaarlijke ingreep bleken ze vrij te zijn van hiv. Dit genezingsproces is vanwege het hoge risico niet toepasbaar op heel veel mensen. Daarom gaat het onderzoek naar een toepasbare en betaalbare genezing van hiv nog steeds verder. Ook aan Nederlandse universiteiten en met steun van Aidsfonds.

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie