Man in Californië na 30 jaar genezen van hiv

Een man in de Verenigde Staten is op de internationale aidsconferentie AIDS2022 na ruim dertig jaar met hiv te hebben geleefd nu genezen verklaard. De 66-jarige man kreeg een stamceltransplantatie en is aanzienlijk ouder dan de eerdere gevallen die op dezelfde wijze van hiv zijn genezen.

28 juli 2022

Vrienden verloren

De man die anoniem wil blijven en voorlopig bekend is als de City of Hope-patiënt, leefde sinds 1988 met hiv. Toen ik de diagnose HIV kreeg, dacht ik net als vele anderen dat het een doodvonnis was”, aldus de man. Veel van zijn vrienden destijds overleden aan de gevolgen van aids, maar hij overleefde en slikte meer dan 30 jaar lang hiv-medicatie om het virus onder controle te houden.

 

Op leeftijd

De Amerikaan leeft nu een jaar zonder zijn hiv-medicatie en werd om die reden tijdens de persconferentie AIDS2022 nu genezen verklaard. Deze bijzondere genezing biedt ook perspectief voor andere oudere patiënten die leven met hiv en leukemie. Zonder bijkomende terminale ziekte, zoals leukemie, is deze vorm van genezing helaas nog geen optie voor mensen die leven met hiv. De operatie die de City of Hope-patiënt, net als genezen personen voor hem, heeft moeten ondergaan is levensgevaarlijk.

 

Handvol hiv-patiënten

De man kreeg zijn naam naar de Amerikaanse faciliteit City of Hope in Duarte in Californië, waar hij werd behandeld. De stamceltransplantatie was bedoeld om de leukemie van de man te behandelen, maar de artsen gingen ook bewust op zoek naar een donor die van nature resistent was tegen het virus dat aids veroorzaakt. Het medisch team koos voor donorstamcellen die een genetische mutatie hadden die voorkomt bij ongeveer 1 op de 100 mensen van Noord-Europese afkomst. In totaal gaat het maar om een handvol hiv-patiënten die na stamceltherapie van het virus genezen zijn.

Test Test

Maak genezing mogelijk

De droom van miljoenen mensen met hiv: genezing. Wij investeren in toponderzoek om genezing voor iedereen mogelijk te maken. Bekijk hoe jij kunt helpen.

Lees meer

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie