Minibreintjes voor onderzoek naar hiv in hersenen succesvol
Hiv is moeilijk te genezen. Dat komt omdat het virus zich verstopt in cellen en daar gaat ‘slapen’. Het virus is dan onherkenbaar en dus niet uit te schakelen. De hersenen zijn zo’n schuilplek. Maar wat de hiv-cellen in de hersenen precies doen, is nog onduidelijk.
We weten niet genoeg over de invloed van hiv op de hersenen. Daar moeten we meer over weten om het virus aan te kunnen pakken en te kunnen genezen. Maar hoe onderzoek je dat? Je kunt niet in de hersenen van levende mensen gaan prikken.
Vernieuwend
In het project onder leiding van dr. Lot de Witte (UMC Utrecht) is een nieuw, innovatief kweeksysteem gebruikt. Vanuit stamcellen kweken de onderzoekers ‘minibreintjes’, clusters van cellen die veel gelijkenissen vertonen met echte hersenen. De onderzoekers hebben daarna een manier bedacht om deze minibreintjes te infecteren met hiv. Met succes.
Resultaten
Er kwamen drie belangrijke resultaten uit:
- Cerebrale organoïden, ook wel minibreintjes genoemd, kunnen inderdaad geïnfecteerd
raken met hiv - Microglia (hersencelletjes die verspreid voorkomen in de weefsels van hersenen en ruggenmerg) blijken het hoofddoelwit van hiv te zijn in de minibreintjes
- De hiv-infectie in de minibreintjes wordt vrij snel geremd door nog onbekende oorzaak
Vervolgonderzoek
Aidsfonds financiert inmiddels ook een vervolgproject, waarin de onderzoekers proberen te ontrafelen welk mechanisme ervoor zorgt dat de hiv-infectie in minibreintjes wordt geremd. Dat levert weer nieuwe kennis op, die kan bijdragen aan het versnellen van hiv-genezing.