Mogelijke doorbraak tijdens onderzoek naar hiv-geneesmiddel

Britse wetenschappers die een mogelijk geneesmiddel tegen hiv onderzoeken, vonden een opmerkelijk resultaat bij één van hun deelnemers. Er zou na de specifieke behandeling namelijk geen spoor van het virus in het lichaam van de patiënt meer te vinden zijn.

Iemand genezen van hiv is tot nu slechts één keer gelukt en het is dus heel bijzonder als dat bij deze patiënt ook het geval is. De methode die de Britse onderzoekers toepassen, de “kick and kill” methode is gewaagd, want je maakt het hiv-virus eerst weer actief voordat je het afmaakt. Dit lijkt nu voor het eerst op één persoon gunstig te werken. Sinds de man uit London op deze manier behandeld wordt, is er geen hiv-virus te ontdekken in zijn bloed. Hij is de eerste, van een groep van 50 die aan het onderzoek meedoet, die positief op deze behandelingsmethode reageert. Maar tegelijk zeggen de onderzoekers zelf dat ze nog een lange weg te gaan hebben voordat ze kunnen vast stellen dat dit de juiste genezingsmethode van hiv is. Veel meer onderzoek is nog nodig om te bewijzen dat dit echt werkt.

Ondertussen investeert ook het Aids Fonds in genezingsonderzoek. Dat vindt onder andere plaats in Amsterdam (AMC) en Rotterdam (Erasmus Medisch Centrum).

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie