Nieuwe wereldwijde onderzoeksstrategie om hiv te genezen

Om sneller hiv-genezing te bereiken, is het belangrijk dat organisaties in het hiv-onderzoeksveld gezamenlijke doelen opstellen. Nadat Aidsfonds eerder met die reden in ons land NL4Cure opzette, zijn we nu ook betrokken geweest bij het opstellen van de internationale strategie om hiv-genezing te vinden.

17 december 2021

Neuzen dezelfde kant op

Het doel van deze strategie is om richting te geven aan de gezamenlijke inspanningen wereldwijd. Namens Aidsfonds was beleidsmedewerker Marein de Jong direct betrokken bij de internationale strategie. “Deze onderzoekagenda benoemt wat er de komende vijf jaar onderzocht zou moeten worden. Welke aanpakken het meest kansrijk worden geacht, maar ook welke sociale en maatschappelijke vraagstukken beantwoord moeten worden. Het is belangrijk om wereldwijd prioriteiten te benoemen. We hebben bij het coronavirus gezien wat je in korte tijd kan bereiken als alle neuzen dezelfde kant op staan. Deze onderzoeksstrategie is een mooi startpunt, voor de uitvoering is veel betrokkenheid, doorzettingsvermogen én financiering nodig!”

Genezing schaalbaar maken

Nu er drie mannen zijn genezen middels levensgevaarlijke stamceltransplantaties en twee vrouwen schijnbaar genezen door natuurlijke immuniteit, is het tijd om te zoeken naar een meer schaalbare genezingsmethode. “Het is duidelijk dat een hiv-genezing haalbaar is', zegt Adeeba Kamarulzaman, voorzitter van de International Aids Society, de organisatie voor hiv-professionals. “Het recente geval van een natuurlijk genezen vrouw bewijst dat er mensen zijn die van nature hiv onder controle krijgen zonder medicijnen. De uitdaging is om vast te stellen wat het mechanisme is dat dat mogelijk maakt. We kunnen dan uitzoeken hoe we het op grote schaal kunnen repliceren. We hebben een hiv-genezing nodig die voor iedereen werkt, zodat we een einde kunnen maken aan de hiv-pandemie.”

 

Bij het maken van de onderzoekagenda zijn meer dan honderd onderzoekers, experts en mensen met hiv uit vele delen van de wereld betrokken geweest. De samenvatting van de strategie kun je hier lezen (Engelstalig).
Wereldwijd leven 38 miljoen mensen met hiv. Genezing zou voor hen het einde betekenen van afhankelijkheid van hiv-pillen, stigma en uitsluiting. 

 

Foto: IAS

Test Test

Help mee de droom waar te maken

Genezing... dat is de ultieme droom van miljoenen mensen die met hiv leven. Wij hebben aids zien komen. Wij willen het ook zien gaan. Help je mee met een donatie voor veelbelovend onderzoek?

 

help mee

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie