Onderzoek: Effect van hiv op de kwaliteit van leven

Er wordt veel onderzoek gedaan naar interventies om de negatieve invloed van hiv op het leven van mensen te verminderen. Met steun van Aidsfonds hebben onderzoeker Kim Romijnders en haar team van het Universitair Medisch Centrum Utrecht gekeken naar de invloed – zowel positief als negatief – van hiv op de kwaliteit van leven. Want als je dat weet, weet je ook wat voor impact genezing straks heeft.

27 juli 2023

Voor de studie werden zowel mensen met hiv als zonder hiv (maar wel kwetsbaar voor het oplopen ervan) in Nederland ondervraagt. De uitkomst? Als lastige aspecten werden genoemd: Het vertellen van je hiv-status aan anderen, (zelf)stigma en de bijwerkingen van de hiv-medicijnen. Verrassend was dat beide groepen ook positieve kanten zagen aan het leven met hiv. Zo noemden ze het dankbaar zijn voor het leven, hiv-medicijnen en de beschikbaarheid van PrEP, het je geliefd en ondersteund voelen met betrekking tot hiv en het onderdeel uitmaken van de hiv-community.   

De conclusie is dat het belangrijk blijft om niet alleen te investeren in medische oplossingen, maar óók in organisaties vanuit de hiv-gemeenschap om de positieve kanten van het hebben van hiv te behouden. Uiteindelijk zal alleen genezing de negatieve invloed van hiv echt kunnen verwijderen.  

Dit onderzoek is een onderdeel van het NL4Cure project. 

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie