Aidsfonds gebruikt cookies om het bezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen. Indien je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie
16 maart 2017

Onderzoek naar nieuwe hiv-preventiepil in Amsterdam

Aidsfonds vindt het schrijnend dat mensen moeten kiezen voor deelname aan een onderzoek, om toegang te krijgen tot de hiv-preventiepil, PrEP. Farmaceut Gilead start een nieuw internationaal medisch-wetenschappelijk onderzoek, DISCOVER, met een nieuwe experimentele PrEP-pil. GGD Amsterdam maakte vandaag bekend dat geïnteresseerde homomannen en transgender vrouwen die seks hebben met mannen zich kunnen aanmelden. Omdat PrEP nog steeds niet breed toegankelijk is in Nederland voor iedereen die risico loopt op hiv, begrijpt Aidsfonds de wens om aan het onderzoek deel te nemen.

Aidsfonds wil dat iedereen met een verhoogd hiv-risico toegang krijgt tot een preventiemiddel waarvan we zeker weten dat het werkt en dat het betaalbaar is. De DISCOVER-studie met een nieuwe PrEP-pil brengt dat niet dichterbij. Het is onacceptabel dat de bestaande en bewezen effectieve PrEP-pil nog steeds niet toegankelijk en betaalbaar is in Nederland. PrEP voorkomt hiv, bespaart kosten en bevrijdt mensen van angst voor hiv”, reageert Louise van Deth, directeur van Aidsfonds-Soa Aids Nederland.

Niet bewezen effectief

Gilead zelf benadrukt dat deelnemers aan het DISCOVER-onderzoek zich moeten realiseren dat nog niet vaststaat of de nieuwe PrEP-pil werkt. De studie zal dat moeten uitwijzen. In het onderzoek worden twee groepen gevormd: de ene krijgt de bewezen effectieve PrEP-pil, de andere krijgt het nieuwe experimentele middel. De deelnemers zelf weten niet tot welke groep ze horen. Gezien de beperkte toegang tot PrEP in Nederland biedt het onderzoek meer mensen de mogelijkheden zich extra te beschermen tegen hiv.

PrEP met minder bijwerkingen

Volgens de farmaceut Gilead is er vraag naar een nieuwe PrEP-pil met minder bijwerkingen, zoals verminderde nierfunctie of botontkalking. Toch is bekend dat deze bijwerkingen zeldzaam zijn en omkeerbaar zodra wordt gestopt met het slikken van PrEP. Een nieuwe hiv-preventiepil biedt de farmaceut wel de mogelijkheid om in de toekomst een hoge prijs te blijven vragen. Naar verwachting zal het patent op de bestaande PrEP-pil binnenkort vervallen, zodat die goedkoper kan worden. 

Hoge prijs voor PrEP

Deze erkende PrEP-pil wordt intussen vergoed in Noorwegen en Frankrijk. In Nederland wordt de hiv-preventiepil nog niet vergoed vanwege de hoge prijs die de farmaceut vraagt: meer dan 500 euro per maand bij dagelijks gebruik. De pil is alleen beschikbaar voor 376 mannen die meedoen aan een proefproject, AMPrEP, ook bij de GGD Amsterdam. Aidsfonds dringt er bij de minister van VWS al langer op aan om deze PrEP-pil snel aan te bieden aan iedereen die verhoogd risico loopt op hiv.

20 februari 2018

Loterijen doneren miljoenen aan de aidsbestrijding

Aidsfonds mocht donderdag tijdens het Goed Geld Gala van de Postcode Loterij een bedrag van ruim 3 miljoen euro in ontvangst nemen. Maandagavond kwam daar nog een bedrag van € 897.210,- euro van de VriendenLoterij bij. Lees meer

15 februari 2018

1 miljoen voor nieuwe projecten in Oost-Europa

De Nationale Postcode Loterij heeft besloten nieuwe Aidsfonds-projecten in Oost-Europa en Centraal Azië, waar de hiv-epidemie fors groeit, te steunen. Vanmorgen, tijdens de uitzending van het tv-programma Koffietijd werd de cheque van meer dan 1 miljoen overhandigd aan Louise van Deth, directeur van Aidsfonds. Lees meer