Onze boodschap tijdens Pride: aids is op te lossen

Miljoenen mensen wachten nog op voorlichting en levensreddende hiv-zorg, omdat ze gediscrimineerd worden om wie ze zijn. We kunnen aids oplossen als we aan die ongelijkheid een einde maken. Dat is de boodschap die Aidsfonds uitdraagt tijdens Queer & Pride Amsterdam, in de Pride Walk en de Canal Parade.

21 juli 2023

Aan aids hoeft niemand meer dood te gaan. Er zijn levensreddende medicijnen voor mensen met hiv. Maar wereldwijd staan meer dan 9 miljoen mensen daarvoor in de wacht. Veel van hen hebben geen toegang tot hiv-zorg, omdat ze bij wet worden uitgesloten.

Het is onacceptabel dat in een toenemend aantal landen in de wereld de rechten van de lhbtiq+-gemeenschap en mensen met hiv niet gerespecteerd worden. Door een nieuwe wet in Oeganda staat nu de doodstraf op mensen met hiv die seks hebben met iemand van hetzelfde geslacht. Hiv-voorlichting en -zorg aan lhbtiq+'ers is praktisch onmogelijk gemaakt. De parlementen van Ghana en Kenia werken aan vergelijkbare wetgeving. Discriminatie van mensen, genderongelijkheid en het bij wet verbieden en bestraffen van je seksuele geaardheid zijn de belangrijkste redenen waarom de hiv-epidemie op veel plekken groter wordt in plaats van dat hij afneemt. Dat mogen we niet accepteren. Daarom laten we tijdens Queer & Pride van ons horen. 

Einde van aids is mogelijk

De hiv-epidemie, die al meer dan 40 jaar lang duurt, kan beëindigd worden. Er zijn al meer dan 25 jaar medicijnen om mensen met hiv succesvol te behandelen, zodat ze gezond kunnen leven en het virus ook niet meer kunnen doorgeven. Én er zijn  effectieve preventiemiddelen, zodat niemand nog hiv hoeft op te lopen.

Maar er zijn grote verschillen tussen landen in de wereld. Daar waar politieke leiders mensen die leven met hiv of risico lopen op hiv negeren, isoleren en criminaliseren, daar wordt de vooruitgang in de aidsbestrijding belemmerd en lopen steeds meer mensen hiv op.

Pride Walk

In meer dan 40 landen is aids de afgelopen tien jaar niet minder geworden, maar juist toegenomen. Daarom zeggen we: schrap discriminerende wetgeving. Investeer in gelijke toegang tot hiv-zorg voor iedereen. Die overtuiging zullen aidsactivisten van Aidsfonds, waaronder Aidsfonds-ambassadeur Loiza Lamers, aanstaande zaterdag 22 juli laten horen tijdens de Pride Walk. Iedereen kan zich aansluiten. We verzamelen vanaf 12:00 uur op de Dam in Amsterdam en starten om 13:00 uur met lopen.

 

Aidsactivisten op boot Canal Parade

Op de actieboot van Aidsfonds op de Canal Parade, op zaterdag 5 augustus a.s., verkondigt Nederlandse bekendste drag queen Nickie Nicole dezelfde boodschap: ‘Aids is op te lossen, dus waar wachten we op?’ Lhbtiq+-activisten uit diverse landen, zoals Oeganda, Oezbekistan en Indonesië, staan met levensgrote foto’s in de spotlights op de boot. Zij komen op voor de rechten en gezondheid van de lhbtiq+-gemeenschap in hun land, en verdienen daarvoor alle aandacht en steun.

In hun landen word je als lbhtiq+'er gecriminaliseerd daarmee ook uitgesloten van voorlichting en levensreddende hiv-zorg. Dat overkwam ook twee van de activisten van Aidsfonds die meevaren op de boot.

Samuel Matsikure, uit Zimbabwe

"Geweld en discriminatie tegen sekswerkers en queer mensen zijn een realiteit in mijn land. Ik zag zoveel mensen worstelen met hun seksualiteit en hoe ze daarmee om moeten gaan in een homofobe samenleving. Ze kunnen nergens heen. Ik moet voor hen opkomen." Samuel werkt al lang voor Aidsfonds. Samen met zijn partner maakt hij voor het eerst de Amsterdam Pride mee.

Oliver Anene komt uit Nigeria

Vanuit de VS, waar hij asiel kreeg, is Oliver een prominente voorvechter van gelijke rechten en gezondheidszorg voor iedereen, waar ook in de wereld. “Tijdens de Pride vieren we de vooruitgang die we in sommige landen hebben geboekt op het gebied van lhbtiq+-rechten, maar tegelijk willen we de mensen die nog steeds worden onderdrukt, zoals in Nigeria, in ons hart meedragen en laten zien dat we achter hen staan.”

 

De Aidsfondsboot start als 34ste tijdens de Canal Parade.

Help mee

Door discriminatie en uitsluiting verslechtert de toegang tot voorlichting en hiv-zorg voor lhbtiq+'ers. Met jouw donatie kan Aidsfonds alle liefdes blijven beschermen tegen hiv en aids. 

help mee

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie