stop aids. uit liefde voor alle liefdes.

Opnieuw bewezen: niet detecteerbaar = niet overdraagbaar

Groot nieuws voor mensen met hiv. Opnieuw laat onderzoek zien dat mensen met hiv het virus niet op hun partner overdragen als hun virus dankzij hiv-remmers onderdrukt is.

 

3 mei 2019

Bijna 1000 mannelijke koppels in Europa deden mee aan het onderzoek,  om meer bewijs te verzamelen voor de boodschap N=N: niet detecteerbaar = niet overdraagbaar. En dat is gelukt. Bij geen enkel koppel is hiv overgedragen, ondanks dat de partners seks zonder condoom hadden. De 15 mannen die tijdens het 8 jaar durende onderzoek wel hiv opliepen, kregen dit niet via hun partner. 

Kans op hiv-overdracht nul

“Het is briljant – fantastisch! Dit maakt echte een einde aan deze discussie”, zegt professor Alison Rodgers in The Guardian over het nieuws. “Onze bevindingen vormen het definitieve bewijs dat de kans op hiv-overdracht tussen homomannen nul is, bij goed gebruik van hiv-remmers.”

Lees meer over dit onderzoek in medisch vakblad The Lancet →

Iedereen bereiken met hiv-remmers

Behandeling is hiermee een belangrijke vorm van preventie geworden. Mensen met hiv, die dankzij hiv-remmers een niet meetbare hoeveelheid virus in hun bloed hebben, kunnen het virus niet overdragen. Het is daarom belangrijk dat alle mensen met hiv zich veilig kunnen laten testen en hiv-remmers krijgen.

Ruim 15 miljoen mensen krijgen geen hiv-medicijnen. Door uitsluiting en armoede. Daardoor sterven ieder jaar bijna 1 miljoen mensen aan aids. Met jouw hulp zorgen we dat medicijnen sneller beschikbaar worden. Voor iedereen. Help jij mee met een donatie?

Aidsfonds gebruikt cookies om het bezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen. Indien je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie