Opnieuw bewezen: niet detecteerbaar = niet overdraagbaar

Groot nieuws voor mensen met hiv. Opnieuw laat onderzoek zien dat mensen met hiv het virus niet op hun partner overdragen als hun virus dankzij hiv-remmers onderdrukt is.

 

3 mei 2019

Bijna 1000 mannelijke koppels in Europa deden mee aan het onderzoek,  om meer bewijs te verzamelen voor de boodschap N=N: niet detecteerbaar = niet overdraagbaar. En dat is gelukt. Bij geen enkel koppel is hiv overgedragen, ondanks dat de partners seks zonder condoom hadden. De 15 mannen die tijdens het 8 jaar durende onderzoek wel hiv opliepen, kregen dit niet via hun partner. 

Kans op hiv-overdracht nul

“Het is briljant – fantastisch! Dit maakt echte een einde aan deze discussie”, zegt professor Alison Rodgers in The Guardian over het nieuws. “Onze bevindingen vormen het definitieve bewijs dat de kans op hiv-overdracht tussen homomannen nul is, bij goed gebruik van hiv-remmers.”

Protocol bij ongelukjes

Nog een opsteker voor mensen met hiv: op basis van deze boodschap is de Nederlandse richtlijn prikaccidenten vernieuwd. Daarin staat wat te doen als er door een ongelukje bloed-op-bloedcontact is, waarbij een virus kan worden overgedragen.

In het nieuwe protocol staat dat het niet nodig is maatregelen te nemen als de hoeveelheid hiv in iemands bloed lager is dan 200 kopieën/ml. Zo hoeft niemand meer onnodig bang te zijn om hiv op te lopen of juist over te dragen.

Voorheen werd in alle gevallen PEP voorgeschreven, een kuur die kan voorkomen dat je hiv krijgt nadat je risico hebt gelopen.

Iedereen bereiken met hiv-remmers

Behandeling is een belangrijke vorm van preventie geworden. Mensen met hiv, die dankzij hiv-remmers een niet meetbare hoeveelheid virus in hun bloed hebben, kunnen het virus niet overdragen. Het is daarom belangrijk dat alle mensen met hiv zich veilig kunnen laten testen en hiv-remmers krijgen.

Ruim 15 miljoen mensen krijgen geen hiv-medicijnen. Door uitsluiting en armoede. Daardoor sterven ieder jaar bijna 1 miljoen mensen aan aids. Met jouw hulp zorgen we dat medicijnen sneller beschikbaar worden. Voor iedereen. Help jij mee met een donatie?

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie