Patiënt uit Genève 20 maanden zonder zichtbare hiv

Bij een patiënt in Genève is na een beenmergtransplantatie nu al 20 maanden lang geen hiv meer zichtbaar in het bloed. Hij is echter niet genezen verklaard.

20 juli 2023

De artsen die de man behandelen doen de aankondiging in aanloop naar de IAS Hiv Science conferentie in Brisbane, Australië. Opmerkelijk is dat bij deze man een afwijkende procedure is gevolgd. Er zijn geen bijzondere stamcellen toegediend, die resistentie geven tegen hiv, maar gewone. Eerder werd bij andere patiënten na het staken van de normale hiv-therapie bij de procedure met gewone stamcellen altijd binnen een jaar weer het virus aangetoond in het bloed. Bij de Genève patiënt is dat niet het geval, al 20 maanden niet.

Nog niet genezen

Maar er is een voorbehoud. De Genève patiënt krijgt immunosuppressiva toegediend, dat zijn medicijnen die de reacties van het afweersysteem onderdrukken. Die krijgt hij omdat de nieuwe stamcellen een heftige reactie vertonen op het eigen lichaam. Het hiv kan dus ook door die immunosuppressiva onzichtbaar zijn gemaakt. Dit is nog niet uit te sluiten. Daarom kan de Genève-patiënt nu niet genezen verklaard worden.

De Genève-patiënt zou de zesde kunnen worden in de prominente rij van vijf mensen met hiv die door een beenmergtransplantatie al genezen zijn verklaard. Goed om te weten: hoewel we veel van deze beenmergtransplantaties kunnen leren, is dit geen schaalbare oplossing voor alle mensen met hiv in de wereld. Omdat de ingreep zeer risicovol is, wordt deze alleen ingezet wanneer de patiënt naast hiv ook acute leukemie heeft.

Onderzoek IciStem

Het nieuws werd gepresenteerd door het Franse Instituut Pasteur en het Universiteit Ziekenhuis van Genève, die deelnemen aan het internationale onderzoek naar genezing van hiv. Dr. Anne Wensing, van het UMC Utrecht, heeft de leiding van het onderzoeksprogramma IciStem, waaraan deze patiënten deelnemen. Aidsfonds is medefinancier van dit baanbrekende onderzoek. 

Stop aids en red levens

Miljoenen mensen met hiv hebben geen toegang tot levensreddende medicatie. Jij kunt nu helpen met een donatie. Elk bedrag is welkom. Help je mee?

 

ja, ik help mee

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie