PrEP nog lang niet overal in Europa

PrEP, officieel Europees erkend als een effectieve hiv-preventiepil, is nog lang niet overal beschikbaar in Europa. Het vergoeden van de pil gebeurt nog maar in een paar landen. Terwijl wetenschappers en deskundigen het er over eens zijn dat het einde van de hiv-epidemie alleen bereikt kan worden met het inzetten van PrEP, wordt het gebruik van PrEP niet overal ondersteund. 

Meer dan 100 activisten uit heel Europa, bij elkaar in Amsterdam tijdens een PrEP summit op 9 en 10 februari, willen daar verandering in brengen.

In 2016 waren er 160.000 nieuwe hiv-infecties in Europa, dat zijn 440 mensen per dag die hiv krijgen. Met PrEP zijn veel van die hiv-infecties te voorkomen. “PrEP moet onmiddellijk beschikbaar zijn voor iedereen die risico loopt op hiv. Elke poging om het gebruik van PrEP te verhinderen of te vertragen is simpelweg onverantwoord”, verklaart Louise van Deth, directeur Aidsfonds-Soa Aids Nederland, bij de opening van de PrEP Summit. De Europese bijeenkomst is mede mogelijk gemaakt door Aidsfonds. 

PrEP wordt vergoed in Frankrijk, België, Portugal, Schotland en Noorwegen. In sommige landen is het op een beperkte manier beschikbaar, zoals in Engeland via een onderzoek en in Duitsland via specifieke apothekers.

In Nederland is PrEP wel verkrijgbaar op doktersrecept en is de prijs van PrEP intussen gedaald naar rond de 50 euro per maand. Maar deze kosten en die voor de noodzakelijke medische controles worden nog niet vergoed.

De PrEP Summit gaat op zoek naar mogelijkheden om PrEP versneld beschikbaar en vergoed te krijgen in alle Europese landen. Daarbij is een afgestemde Europese strategie wellicht noodzakelijk om het beleid in de diverse landen te beïnvloeden.

Vanuit Nederland praten vertegenwoordigers van PrEPnu en Aidsfonds –Soa Aids Nederland mee.

We gebruiken cookies om webbezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen, content van sociale netwerken te tonen en gericht online te kunnen adverteren. Als je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie