PrEP nu voor 50 euro beschikbaar bij alle apotheken

De prijs van hiv-preventiepil PrEP is per 1 januari 2018 drastisch verlaagd. Er is nu een generieke variant beschikbaar voor €47,95 per maand bij alle apothekers in Nederland. Daar komen bij aankoop nog enkele euro’s apotheekkosten bovenop. Tot voor kort kon een maand PrEP-gebruik nog ruim €500,- kosten en werd de goedkopere variant door slechts een beperkt aantal apotheken aangeboden.

Op dit moment wordt PrEP in Nederland niet vergoed door de ziektekostenverzekeraar en zijn kosten geheel voor de rekening van de gebruiker. Door deze stevige prijsverlaging kunnen nu meer mensen PrEP betalen. Bovendien is het voor het eerst dat PrEP tegen een lagere prijs wordt aangeboden in alle apotheken.

Dit is een geweldige stap op weg naar vergoeding van PrEP en de zorg die daarbij hoort. Want dat is waar we ons voor blijven inzetten. Door de lagere prijs van de PrEP-pil krijgen nu al meer mensen een extra mogelijkheid om zich te beschermen tegen hiv. Voor het stoppen van de hiv-epidemie is het cruciaal dat iedereen met een verhoogd risico op hiv die kans krijgt, ongeacht zijn portemonnee’, zegt Louise van Deth, directeur Aidsfonds – Soa Aids Nederland.

Nog steeds zijn er in Nederland elk jaar zo’n 900 hiv-diagnoses. Het toevoegen van PrEP aan de bestaande hiv-preventie, zoals voorlichting en condoomgebruik, kan duizenden nieuwe hiv-infecties voorkomen. Ook bevrijdt de pil mensen eindelijk van angst voor hiv en bespaart PrEP de samenleving vele zorgkosten.

In o.a. België, Frankrijk, Portugal, Noorwegen, de VS en Canada wordt PrEP al vergoed. Hierdoor is het aantal nieuwe hiv-infecties in steden aanzienlijk verminderd. Aidsfonds - Soa Aids Nederland blijft samen met COC, de HIV Vereniging en hiv-behandelaren pleiten voor eenzelfde regeling in Nederland. 

Recept én zorg nodig van een arts

Bescherming tegen hiv door PrEP is alleen gegarandeerd als je vooraf en tijdens gebruik de juiste tests en controles krijgt. Daarom hoort goede zorg en begeleiding bij het gebruik van PrEP en kan iedere (huis)arts in Nederland de pil voorschrijven. Voor de zorg en controles die bij PrEP-gebruik horen, kun je terecht bij de huisarts of het Centrum Seksuele Gezondheid van de GGD (soa-poli). Kijk voor meer informatie over toegang tot PrEP en de bijbehorende zorg op Man tot Man. Zijn jouw huisarts of GGD nog niet op de hoogte, verwijs ze dan naar het geactualiseerde PrEP dossier.

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie