PrEP&ME: Nederlandse documentaire over PrEP

PrEP: wonderpil? Of pretpil? Voor het eerst verschijnt er een Nederlandse documentaire over PrEP, de nieuwe hiv-preventiepil. De documentaire is mede gefinancierd door Aidsfonds. PrEP&ME gaat zaterdag 11 maart in première tijdens de 20e Roze Filmdagen in Amsterdam. PrEP&ME volgt drie deelnemers aan het onderzoek van de Amsterdamse GGD met PrEP en laat experts aan het woord.

Met de documentaire probeert maker Tim Dekkers de kennis over PrEP te vergroten en de discussie te stimuleren. Dekkers: “Nederland treuzelt met de brede beschikbaarstelling van PrEP. De regering wil een advies van de Gezondheidsraad afwachten en dat kan tot medio 2018 duren. Dat is doodzonde. Elk jaar raken zo’n duizend nieuwe mensen geïnfecteerd met hiv. PrEP kan veel van die infecties voorkomen.” 

Het Aidsfonds dringt er bij de minister van volksgezondheid al lang op aan onmiddellijk te handelen. “PrEP voorkomt hiv, bespaart kosten en bevrijdt mensen van angst voor hiv”, zegt Louise van Deth, directeur van Aidsfonds. Het is onacceptabel dat het nog steeds niet breed beschikbaar is in Nederland. Het is onwenselijk in de strijd tegen hiv.”

De hiv-preventiepil, PrEP (Pre-expositie profylaxe), is bewezen effectief. Wie de pil slikt, loopt bijna geen risico meer op de overdracht van hiv tijdens seks, ook zonder condoom. In de Verenigde Staten, waar PrEP al sinds 2012 beschikbaar is, en in Groot-Brittannië zijn de resultaten zeer hoopgevend : met PrEP daalt het aantal nieuwe hiv-infecties spectaculair. In Nederland is PrEP nog niet beschikbaar, behalve voor 376 mannen die deelnemen aan het onderzoek van de Amsterdamse GGD.

Tim Dekkers, die in de jaren tachtig en negentig vrienden aan aids verloor, volgde een jaar lang drie deelnemers aan het Amsterdamse onderzoek: Justin van 24, Dirk van 35 en Herman van 68. Ze vertellen openhartig waarom ze PrEP slikken en wat het effect van de pil is op hun (seks)leven. Er is ook de kritiek: PrEP is volgens tegenstanders een vrijbrief voor losbandige seks van homomannen, met een explosie van soa’s tot gevolg. Zij noemen PrEP een ‘pretpil’. In de documentaire geven alle betrokkenen en vele experts hun meningen over PrEP.

Bekijk hier de trailer van PrEP&ME:

Na de première op zaterdag 11 maart in het Westergastheater (15.00 uur) organiseert het Aidsfonds een debat over PrEP. Er is gelegenheid om vragen te stellen aan documentaire maker Dekkers en aan de hoofdpersonen uit de documentaire. 

PrEP&ME is ook maandagavond 13 maart (19.30 uur) en zondagavond 19 maart (21.45 uur) te zien in bioscoop Het Ketelhuis, de thuisbasis van de Roze Filmdagen. PrEP&ME is gemaakt met subsidie van het Aidsfonds en de Stichting Vrienden van de Hiv Vereniging.

Deze film is onderdeel van de Aidsfonds Filmroute van de Roze Filmdagen.

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie