Aidsonderzoek

Dankzij wetenschappelijk aidsonderzoek is er de laatste tien jaar veel bekend over hiv en aids en de behandeling hiervan. Eerst door hiv te identificeren, daarna door het virus beter te begrijpen. Er is een antistoffentest ontwikkeld, preventie van hiv mogelijk gemaakt en uiteindelijk is de hiv-infectie een goed behandelbare aandoening geworden.

Maar we zijn er nog lang niet. We begrijpen de dynamiek van hiv-epidemieën onvoldoende en er bestaat wereldwijd nog grote ongelijkheid waar het gaat om beschikbaarheid van informatie, preventie, zorg en behandeling.

We kunnen hiv-behandelen, maar niet genezen. We beschikken over effectieve preventiemethoden, maar de methode die nodig is om echt iets doorslaggevend te veranderen is een hiv-vaccin. Een betaalbaar effectief preventief hiv-vaccin zal moeten komen uit de koker van vaccinonderzoekers.

Wereldwijd zijn er talloze wetenschappers die werken aan een wereld zonder aids. Zij onderzoeken een breed scala aan methoden op het gebied van preventie, behandeling en – uiteindelijk – de genezing van de hiv-infectie. Om dat doel te bereiken zullen de komende tijd nog grote investeringen nodig blijven.

Verschillende soorten wetenschappelijk onderzoek:

Klinisch onderzoek: heeft direct betrekking op de behandeling van een patiënt.
Epidemiologisch onderzoek: houdt zich bezig met de verspreiding van ziekten onder de gehele bevolking en het voorkomen daarvan.
Gedragswetenschappelijk onderzoek: bestudeert de gedragingen van mensen.
Evaluatief onderzoek: verzamelt, interpreteert en presenteert informatie om de waarde van een proces of resultaat te bepalen.

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie