Corona en hiv

Het nieuwe coronavirus COVID-19 roept veel vragen op, ook in relatie tot hiv, hiv-remmers en PrEP. Hieronder beantwoorden we de meestgestelde vragen.

Voor de meest actuele informatie en algemene vragen over het coronavirus kun je terecht bij het RIVM

 

Ben je vatbaarder voor het nieuwe coronavirus als je hiv hebt?

Er is geen bewijs dat je vatbaarder bent voor COVID-19 als je hiv hebt (en onder behandeling bent). In het algemeen geldt dat mensen met een lage afweer zich minder goed kunnen wapenen tegen infecties. In Nederland zijn echter goede hiv-remmers beschikbaar, waardoor de meeste mensen met hiv een goedwerkend immuunsysteem hebben. Voor mensen met hiv gelden dus dezelfde gezondheidsadviezen als voor iedereen.

 

Beschermt PrEP tegen COVID-19?

Er is geen enkel bewijs dat PrEP voorkomt dat je het coronavirus krijgt of dat je er sneller van zal genezen als je PrEP gebruikt. Er is onderzoek gedaan naar de effectiviteit van bepaalde hiv-remmers bij de behandeling van een COVID-19-infectie, maar deze bleken geen significant effect te hebben.

 

Ik gebruik PrEP. Kan ik tijdelijk stoppen, nu ik toch even geen seks heb?

Ja, je kunt altijd stoppen met PrEP en later weer beginnen. Hier is geen tussenkomst van een arts voor nodig. Let wel hierop:

  • Gebruik na de laatste keer seks nog 2 dagen PrEP en stop dan pas. 
  • Als je weer wilt beginnen, begin dan met 2 pillen tegelijk. Als je de eerste dag maar 1 pil neemt ben je onvoldoende beschermd tegen hiv. Wacht twee uur na inname voor je weer seks hebt.
  • Heb je seks zonder condoom gehad terwijl je ook geen PrEP gebruikte? Dan moet jij je eerst opnieuw laten testen op hiv voordat je weer met PrEP kunt beginnen.

Meer informatie over PrEP vind je op mantotman.nl/prep

 

Beschermt andere hiv-medicatie tegen het nieuwe coronavirus?

Er loopt onderzoek naar de effectiviteit van de hiv-remmers lopinavir/ritonavir (Kaletra). Die effectiviteit is nog niet aangetoond.
O
p 19 maart 2020 lieten Chinese wetenschappers weten dat ze in een studie onder 199 patiënten geen significant effect hadden waargenomen van Kaletra op ziekteverloop en sterfte bij COVID-19. Er loopt op dit moment nog een groot internationaal onderzoek naar Kaletra, waar ook Nederlandse ziekenhuizen aan meedoen.

Er is geen bewijs dat andere hiv-remmers effect hebben als bescherming tegen of herstel van COVID-19.

 

Hoe komt het dat juist hiv-medicatie wordt onderzocht als middel tegen COVID-19?

Dat komt niet uit de lucht vallen; hiv-remmers werden ook al ingezet tegen het coronavirus dat SARS veroorzaakt. Hierbij ging het om de hiv-remmers lopinavir/ritonavir in combinatie met een middel tegen Hepatitis C. De effectiviteit kon echter niet verder worden onderzocht, omdat er geen nieuwe patiënten meer waren.

Net als hiv gebruiken coronavirussen een zogenaamd protease-enzym om zich te vermenigvuldigen. Lopinavir/ritonavir remt dit proces bij hiv, en gedacht werd dat dit het ook bij het coronavirus zou kunnen doen. Inmiddels is aangetoond dat deze hiv-remmers geen significant effect hebben op ziekteverloop en sterfte bij COVID-19.

Een geneesmiddel zou uit de hoek van de hiv-remmers kunnen komen, maar ook andere bestaande medicatie wordt onderzocht.

 

Zit er hiv in het nieuwe coronavirus?

Nee. Een analyse van de genetische code van het virus toont kleine overeenkomsten met hiv, maar dat is niet zo vreemd: “de erfelijke code van het virus telt ongeveer net zo veel letters als een doordeweekse Volkskrant,”  vergelijkt dit artikel. “Niet gek dus als daar toevallig een paar woorden tussen zitten die ook al in een andere krant staan.” 

 

Meer vragen over hiv en COVID-19? Lees ook de Q&A van de Hiv Vereniging.

Voor alle andere vragen en de laatste updates over COVID-19 kun je terecht op de website van het RIVM of bellen naar het publieksinformatienummer 0800-1351.

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie