Het nieuwe coronavirus COVID-19 roept veel vragen op, ook in relatie tot hiv, hiv-remmers en PrEP. Hieronder beantwoorden we de meestgestelde vragen.
Voor de meest actuele informatie en algemene vragen over het coronavirus kun je terecht bij het RIVM.
Er is geen bewijs dat je vatbaarder bent voor COVID-19 als je hiv hebt (en onder behandeling bent). In het algemeen geldt dat mensen met een lage afweer zich minder goed kunnen wapenen tegen infecties. In Nederland zijn echter goede hiv-remmers beschikbaar, waardoor de meeste mensen met hiv een goedwerkend immuunsysteem hebben. Voor mensen met hiv gelden dus dezelfde gezondheidsadviezen als voor iedereen.
Er is geen enkel bewijs dat PrEP voorkomt dat je het coronavirus krijgt of dat je er sneller van zal genezen als je PrEP gebruikt. Er is onderzoek gedaan naar de effectiviteit van bepaalde hiv-remmers bij de behandeling van een COVID-19-infectie, maar deze bleken geen significant effect te hebben.
Ja, je kunt altijd stoppen met PrEP en later weer beginnen. Hier is geen tussenkomst van een arts voor nodig. Let wel hierop:
Meer informatie over PrEP vind je op mantotman.nl/prep
Er loopt onderzoek naar de effectiviteit van de hiv-remmers lopinavir/ritonavir (Kaletra). Die effectiviteit is nog niet aangetoond.
Op 19 maart 2020 lieten Chinese wetenschappers weten dat ze in een studie onder 199 patiënten geen significant effect hadden waargenomen van Kaletra op ziekteverloop en sterfte bij COVID-19. Er loopt op dit moment nog een groot internationaal onderzoek naar Kaletra, waar ook Nederlandse ziekenhuizen aan meedoen.
Er is geen bewijs dat andere hiv-remmers effect hebben als bescherming tegen of herstel van COVID-19.
Dat komt niet uit de lucht vallen; hiv-remmers werden ook al ingezet tegen het coronavirus dat SARS veroorzaakt. Hierbij ging het om de hiv-remmers lopinavir/ritonavir in combinatie met een middel tegen Hepatitis C. De effectiviteit kon echter niet verder worden onderzocht, omdat er geen nieuwe patiënten meer waren.
Net als hiv gebruiken coronavirussen een zogenaamd protease-enzym om zich te vermenigvuldigen. Lopinavir/ritonavir remt dit proces bij hiv, en gedacht werd dat dit het ook bij het coronavirus zou kunnen doen. Inmiddels is aangetoond dat deze hiv-remmers geen significant effect hebben op ziekteverloop en sterfte bij COVID-19.
Een geneesmiddel zou uit de hoek van de hiv-remmers kunnen komen, maar ook andere bestaande medicatie wordt onderzocht.
Nee. Een analyse van de genetische code van het virus toont kleine overeenkomsten met hiv, maar dat is niet zo vreemd: “de erfelijke code van het virus telt ongeveer net zo veel letters als een doordeweekse Volkskrant,” vergelijkt dit artikel. “Niet gek dus als daar toevallig een paar woorden tussen zitten die ook al in een andere krant staan.”
Meer vragen over hiv en COVID-19? Lees ook de Q&A van de Hiv Vereniging.
Voor alle andere vragen en de laatste updates over COVID-19 kun je terecht op de website van het RIVM of bellen naar het publieksinformatienummer 0800-1351.