Therapietrouw

Mensen met hiv krijgen hiv-remmers die de vermenigvuldiging van het virus in het lichaam onderdrukken. Een belangrijk aspect van de behandeling met deze medicijnen is de therapietrouw: iedere dag de juiste dosis volgens voorschrift innemen. Tegenwoordig is dat steeds vaker maar één combinatiepil per dag, waarin drie medicijnen zijn verwerkt.

Slechte therapietrouw heeft tot gevolg dat er in het lichaam een te lage bloedspiegel is van deze hiv-remmers. Hierdoor kan het virus resistent worden tegen de medicijnen. Dit resistente virus  kan zich vervolgens weer snel vermenigvuldigen omdat het niet (meer) wordt onderdrukt.

Het blijkt niet altijd eenvoudig te zijn om medicijnen volgens het voorschrift van de arts in te nemen. Bijwerkingen, depressie of stigma  kunnen leiden tot verminderde therapietrouw. Het zijn onderwerpen die iemand met de behandelend arts of de hiv-consulent kan bespreken.

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie