Kijk hieronder waar en hoe je je kunt testen op hiv; van de huisarts tot de hiv-zelftest.
De hiv-test wordt vergoed door de ziektekostenverzekering. Dit betekent dat je niet anoniem wordt getest. Uiteraard valt de uitslag onder het beroepsgeheim van de dokter. De kosten van de test worden wel verhaald op het eigen risico van de zorgverzekering.
Mensen die vanwege uiteenlopende redenen meer kans op soa's en/of hiv hebben kunnen zich gratis bij de GGD laten testen. De GGD biedt ook de mogelijkheid om je anoniem te laten testen. Op sommige locaties kun je een hiv-sneltest doen. Je kunt dan binnen een halfuur de uitslag krijgen.
Vind de GGD-soa-polikliniek in jouw buurt of zoek een hiv-sneltestlocatie.
Voor een hiv- en soa-test kun je terecht als je:
Via testlab van MantotMan voor mannen die seks hebben met mannen: in de regio's Amsterdam, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden en regio Noord. Je kunt je gratis laten testen, rechtstreeks bij een laboratorium bij jou in de buurt.
Via internet en de apotheek zijn ook hiv-testen te koop. Hiermee kun je thuis zelf bloed of speeksel testen op hiv-antistoffen. Deze zelftests hebben een aantal nadelen:
Aidsfonds vindt dat je voor hiv- en andere soa-testen het beste af bent bij je huisarts of GGD. Wil of kan je niet naar je huisarts of een GGD gaan, dan kan een hiv-zelftest een alternatief zijn. Zorg dan wel dat je een betrouwbare hiv-test koopt.
Doe geen zelftest maar ga naar een arts of GGD als:
In Nederland hebben mensen zonder geldige verblijfsstatus wel recht op medische zorg. Dit betekent dat zij bij een huisarts of GGD terecht kunnen voor een hiv-test. Als de uitslag hiv-positief is, zal ook hiv-behandeling beschikbaar zijn. Mensen die om andere redenen onverzekerd zijn, kunnen zich ook op hiv laten testen in een soa-polikliniek en zo nodig laten behandelen.
Jaarlijks komen er in Nederland 750 nieuwe hiv-infecties bij. Aidsfonds doet er alles aan om zoveel mogelijk nieuwe hiv-infecties te voorkomen. Help jij mee?