Waar doe je een hiv-test?


Kijk hieronder waar en hoe je je kunt testen op hiv; van de huisarts tot de hiv-zelftest. 

De huisarts: voor iedereen toegankelijk

De hiv-test wordt vergoed door de ziektekostenverzekering. Dit betekent dat je niet anoniem wordt getest. Uiteraard  valt de uitslag onder het beroepsgeheim van de dokter. De kosten van de test worden wel verhaald op het eigen risico van de zorgverzekering.

Een GGD-soa-polikliniek: voor risicogroepen toegankelijk

Mensen die vanwege uiteenlopende redenen meer kans op soa's en/of hiv hebben kunnen zich gratis bij de GGD laten testen. De GGD biedt ook de mogelijkheid om je anoniem te laten testen. Op sommige locaties kun je een hiv-sneltest doen. Je kunt dan binnen een halfuur de uitslag krijgen.
Vind de GGD-soa-polikliniek in jouw buurt of zoek een hiv-sneltestlocatie.

Voor een hiv- en soa-test kun je terecht als je:

 • lichamelijke klachten hebt die duiden op een soa of hiv;
 • seksueel contact hebt gehad met iemand die een soa en/of hiv blijkt te hebben;
 • jonger bent dan 25 jaar en onveilig seksueel contact hebt gehad (soa's komen relatief meer voor onder jongeren);
 • een man bent die seks heeft (gehad) met mannen/een man;
 • seksuele diensten verleent tegen betaling;
 • afkomstig bent uit een land met een grote hiv-epidemie;
 • drie of meer seksuele partners hebt gehad in de afgelopen zes maanden.

Testlab van MantotMan

Via testlab van MantotMan voor mannen die seks hebben met mannen: in de regio's Amsterdam, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden en regio Noord. Je kunt je gratis laten testen, rechtstreeks bij een laboratorium bij jou in de buurt.

De hiv-zelftest

Via internet en de apotheek zijn ook hiv-testen te koop. Hiermee kun je thuis zelf bloed of speeksel testen op hiv-antistoffen. Deze zelftests hebben een aantal nadelen:

 • Er is een groter risico op fouten waardoor je onterecht een positieve of een negatieve uitslag krijgt. Je gaat er dan onterecht vanuit dat je geen hiv hebt of je schrikt terwijl dit niet nodig is. Je moet een test altijd laten herbevestigen. Als je risico hebt gelopen op hiv, moet je je ook laten testen op andere soa's.
 • Je krijgt niet de professionele begeleiding en voorlichting die je wel krijgt bij je huisarts, de GGD of de soa-polikliniek.
 • Als een hiv-zelftest aangeeft dat je hiv hebt, zal je huisarts opnieuw een test willen doen in een laboratorium. Het consult bij je huisarts is gratis, maar de testen gaan van het eigen risico af. Dit betekent dat je twee keer voor dezelfde test moet betalen: eerst de zelftest en daarna het eigen risico voor de hiv-test bij de huisarts.

Aidsfonds vindt dat je voor hiv- en andere soa-testen het beste af bent bij je huisarts of GGD. Wil of kan je niet naar je huisarts of een GGD gaan, dan kan een hiv-zelftest een alternatief zijn. Zorg dan wel dat je een betrouwbare hiv-test koopt.

Doe geen zelftest maar ga naar een arts of GGD als:

 • je klachten hebt die kunnen passen bij een acute hiv-infectie of andere soa
 • je gewaarschuwd bent voor een soa
 • je als man de afgelopen 2 dagen onbeschermd anale seks hebt gehad en kans heb gelopen op hiv
 • je tegen je zin seks hebt gehad of bent verkracht
 • je je veel zorgen maakt of zenuwachtig bent

 

Hiv-thuistest: waar moet je op letten?

Lees welke aanbieders betrouwbare thuistesten aanbieden en hoe je weet of de zelftest die je doet betrouwbaar is.

 • Lees de bijsluiter heel nauwkeurig.
 • Bedenk wanneer je risico hebt gelopen. Is dit minder dan drie maanden geleden? Ga dan naar de huisarts of GGD. Een zelftest geeft pas drie maanden na de infectie een betrouwbare uitslag.
 • Kies een goed moment voor de test. Als deze aangeeft dat je hiv hebt, is het belangrijk dat je iemand in de buurt hebt voor steun en advies. Veel instanties zijn in het weekend gesloten, bij voorbeeld de huisartspraktijk, de GGD of de hiv-poli van het ziekenhuis. Daarom is het weekend niet zo'n geschikt moment voor een zelftest.
 • Als je bij een risicogroep hoort, geldt het advies dat je je regelmatig zou moeten laten testen in een professionele omgeving.
 • Als je risico hebt gelopen, zou je je ook op andere soa's moeten laten testen.
 • Neem bij een positieve hiv-test altijd contact op met een professionele hulpverlener. Allereerst moet de test worden herhaald vanwege het relatief hoge risico op een fout-positieve uitslag. Wanneer je echt hiv-positief blijkt te zijn, is het belangrijk dat je onder behandeling komt van een hiv-arts.

 

Betrouwbare hiv-thuistest

Je kunt bij sommige apotheken betrouwbare hiv-zelftesten kopen. Ook zijn deze hiv-thuistests op internet te koop, onder andere bij Soapoli-online.nl. Zo’n test kun je zelf doen en je ziet na 15 minuten de uitslag. Lees meer over betrouwbare hiv-thuistests.

Hiv-testen voor mensen zonder verblijfsstatus/onverzekerden

In Nederland hebben mensen zonder geldige verblijfsstatus wel recht op medische zorg. Dit betekent dat zij bij een huisarts of GGD terecht kunnen voor een hiv-test. Als de uitslag hiv-positief is, zal ook hiv-behandeling beschikbaar zijn. Mensen die om andere redenen onverzekerd zijn, kunnen zich ook op hiv laten testen in een soa-polikliniek en zo nodig laten behandelen.

Aidsfonds wil dat iedereen met hiv op de hoogte is van zijn of haar hiv-status. Help mee, doneer aan Aidsfonds

Jaarlijks komen er in Nederland 750 nieuwe hiv-infecties bij. Aidsfonds doet er alles aan om zoveel mogelijk nieuwe hiv-infecties te voorkomen. Help jij mee?

doneer nu

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie