Project: meer kennis over hiv in hersenen dankzij ‘minibreintjes’

Het is bekend dat hiv zich ook in de hersenen nestelt. Maar hoe, waar precies en wat het gevolg is, is nog onduidelijk.

Dit project is afgelopen. Kijk hier voor een overzicht van alle projecten → 

Meer weten over wat we bereikt hebben met dit project? Kijk hier voor de resultaten.

Wat doet hiv met de hersenen?

We weten niet genoeg over de invloed van een hiv-infectie op de hersenen. Daar moeten we meer over weten om het virus aan te kunnen pakken en te kunnen genezen. Maar hoe onderzoek je dat? Je kunt niet in de hersenen van levende mensen gaan prikken. 


Minibreintjes

Meestal bootsen wetenschappers de situatie na in een laboratorium, en onderzoeken daar het effect van hiv op één cel. In dit project, onder leiding van dr. Lot de Witte (UMC Utrecht),  wordt een nieuw, innovatief kweeksysteem gebruikt. Vanuit stamcellen kweken de onderzoekers  ‘minibreintjes’, clusters van cellen die veel gelijkenissen vertonen met echte hersenen. 

Met deze minibreintjes onderzoeken ze waar hiv zich in de hersenen bevindt en hoe de hersenen op hiv reageren. Als deze methode inderdaad representatief blijkt te zijn voor de echte situatie, levert dat een schat aan informatie op en kan het genezing van hiv versnellen. 

Looptijd & budget

Project: Een beter begrip van de rol van de hersenen bij hiv dankzij ‘minibreintjes’
Startdatum: 01/01/2019
Einddatum: 05/10/2021
Bijdrage Aidsfonds: €75.000,-
Mogelijk gemaakt door: onze donateurs, Dr. C.J. Vaillantfonds

Meer weten?

Stel je vragen over dit project aan onze collega Remko: research@aidsfonds.nl

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie