“Als homo met hiv ben je in Botswana ten dode opgeschreven”

Bradley (26) verloor zijn moeder aan aids. Hij woont nu bij zijn oom die priester is en niet accepteert dat Bradley homo is. Omdat homoseksualiteit strafbaar is in Botswana kan Bradley in de gevangenis belanden. Desondanks zet Bradley zich volop in voor gelijke rechten in zijn land.

Volgens Bradleys oom is homoseksualiteit “on-Afrikaans”. Bradley hoort dagelijks dat hij naar de hel gaat. “Wie ik echt ben, moet ik verstoppen.” Omdat hij thuis niet zichzelf kan zijn, zijn vrienden heel belangrijk voor hem. “Ze steunen me en praten me moed in.”

Lhbt-steungroep

Omdat hij weet hoe belangrijk die steun is, werkt Bradley bij een door Aidsfonds gefinancierde organisatie die opkomt voor gelijke rechten van lesbische vrouwen, homomannen, biseksuelen en transgenders (lhbt’ers) in Botswana. Zonder gelijke rechten blijven zij kwetsbaar voor een hiv-infectie. 

In landen zoals Botswana komt Aidsfonds op voor de groepen die het meest kwetsbaar zijn voor hiv en aids. We werken hier o.a. aan lhbt-vriendelijke gezondheidsklinieken en we komen op voor de rechten en behoeften van deze groep. 

lees meer over ons werk

“Veel lhbt’ers hebben nauwelijks toegang tot een behandeling voor hiv en andere soa’s,” zegt Bradley. Door discriminatie en uit angst om opgepakt te worden, durven zij zich niet te laten testen. Zelf laat Bradley twee keer per jaar een hiv-test doen.

Dappere voorvechter

Bradley wil dat de wetten van zijn land veranderen, zodat discriminatie geen rol meer speelt bij toegang tot hiv-zorg. Wij steunen hem in zijn strijd, en dat kan mede dankzij jou! Ons project in Botswana wil de houding van de samenleving tegenover lhbt’ers veranderen. Ook verbeteren we de zorg voor deze groep. Zo lopen lhbt’ers minder risico om hiv te krijgen, vermindert het aantal mensen met hiv en verbetert hun gezondheid.

Op 11 juni 2019 geeft de hoge rechtbank in Botswana hun uitspraak in een zaak over anti-lhbt-wetten. Wij houden de uitkomst nauwlettend in de gaten.

Met jouw hulp kunnen we in landen zoals Botswana mensen helpen die door stigma en discriminatie geen levensreddende zorg en medicijnen krijgen. 

help mee

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie