"Hoopvolle toekomst voor de baby van Laurence"

Laurence is een jonge moeder van 33 jaar. Ze heeft hiv en woont in een afgelegen gebied in Zimbabwe. Ze is zwanger van haar derde kindje op het moment dat we haar bezoeken en vertelt ons haar verhaal. Met jouw steun helpen we moeders zoals Laurence om gezonde kinderen op de wereld te zetten. 

Mijn naam is Laurence. Ik ben 33 jaar en heb twee zoons. De oudste heet Dennis en is twaalf jaar. Hij heeft hiv. Dat doet me veel verdriet. Hij heeft het virus van mij gekregen tijdens de geboorte. Ik wist tijdens de zwangerschap van Dennis nog niet dat ik hiv heb en nam dus geen medicijnen. Op een gegeven moment werd ik steeds zieker en liet ik me testen. Ik bleek hiv te hebben. Gelukkig kreeg ik medicijnen. Daarom is mijn tweede zoon, Lionel, zonder hiv geboren. Ik kon mijn geluk niet op toen ik het hoorde. Hij is nu drie jaar en kerngezond. 

Dolgelukkig

Op een dag kwam Erica in mijn leven. Zij is een gezondheidswerker die zwangere vrouwen helpt. Erica heeft me alles uitgelegd over hiv en hiv-medicijnen. Ik neem trouw mijn medicatie. Dankzij de begeleiding van Erica heeft mijn tweede zoon Lionel geen hiv. Nu ben ik weer zwanger. Over een paar weken krijg ik mijn derde kind, ook een jongetje. Omdat ik mijn medicijnen neem, wordt mijn derde zoon waarschijnlijk gezond geboren. Ik zal dolgelukkig zijn als dat zo is. Dat heb ik dan aan Erica te danken. Hopelijk gaat ze nog lang door met dit werk. Ik gun andere zwangere vrouwen met hiv hetzelfde geluk.

 

"Erica is meer dan een gezondheidswerker. Ze is een lieve vriendin die me troost en altijd voor me klaarstaat."

Bescherming van mijn baby

Erica komt elke maand op bezoek. Ze is best streng. Ze houdt in de gaten of ik naar mijn afspraken in de kliniek ga. Ook controleert ze of ik mijn pillen iedere dag inneem. Ik kan beter niet thuis bevallen, zegt ze. Want in de kliniek kunnen ze de baby beschermen tijdens de bevalling. De hiv-medicijnen zijn ook belangrijk voor als ik straks borstvoeding geef. Zolang ik de pillen slik, krijgt mijn kindje geen hiv via moedermelk. Dat heb ik van Erica geleerd. Over een paar weken ga ik bevallen. Erica is erbij. Samen gaan we hopelijk een gezonde baby op de wereld zetten. Ik droom van een mooie toekomst met mijn kinderen, dat ze voor me zorgen als ik oud ben.

Een nieuw leven

Vroeger dacht ik achter mijn rug om uitgelachen werd omdat ik hiv heb. Ik voelde me eenzaam. Door Erica heb ik mijn situatie geaccepteerd. Ze heeft me verteld over anderen met hiv, dat het oké is. Erica is meer dan een gezondheidswerker. Ze is een lieve vriendin die me troost en altijd voor me klaarstaat. Erica heeft me sterk gemaakt. Ik voel me gezond, ik werk. Dankzij haar ben ik de persoon die ik nu ben. Zonder Erica was ik misschien gestopt met de medicijnen. Erica heeft me veel geleerd en altijd gesteund. Ik ben haar zo dankbaar. Ze heeft me een nieuw leven gegeven. Erica is liefde. 

Baby Eric

Inmiddels is Laurence bevallen van een prachtige zoon. Hij heet Eric en is na de geboorte direct getest op hiv. Dat gaf goed nieuws! Eric is kerngezond en zonder hiv geboren. Dankzij Erica en de steun van donateurs van Aidsfonds gaat Eric een toekomst zonder hiv tegemoet.

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie