Maria heeft hiv, maar krijgt geen zorg: "De kliniek is te ver weg"

Maria en haar dochtertje Ester hebben hiv. Maar zij worden uitgesloten van levensreddende zorg. Omdat ze simpelweg te afgelegen wonen en ze geen geld hebben voor vervoer, is de kliniek letterlijk onbereikbaar voor hen.

Verzeker Maria en Ester en miljoenen mensen als zij van zorg. Zij hebben jouw hulp hard nodig.

help mee

“Toen de eerste symptomen begonnen, zocht ik hulp hier in het dorp,” herinnert Maria (25) zich. “Ik was altijd die persoon die koorts had. En als ik het niet was, dan Ester wel.” De jonge moeder wijst naar haar 5-jarige dochtertje. De kleine Ester liep hiv op bij de geboorte.

Onbereikbaar

Dat had voorkomen kunnen worden, weet Maria nu. Maar Maria wist zelf toen ook niet dat ze hiv had. Had ze dat wel geweten, dan had ze medicijnen gekregen om haar baby te beschermen. Want goede hiv-behandeling zorgt er niet alleen voor dat je zelf niet ziek wordt, maar ook dat je het virus niet kunt overdragen.

Anders dan veel andere vrouwen in Mozambique en in de wereld, kreeg Maria tijdens haar zwangerschap niet de aanbevolen hiv-test. Verloskundige zorg was letterlijk onbereikbaar voor haar: ze woonde te ver van de kliniek. Ze beviel thuis, met de hulp van een ongetrainde dorpsgenoot.

Dood op de loer

Maria en haar baby’tje werden steeds vaker ziek.  Remedies die haar in het dorp werden aangeraden, hielpen niet. De dood lag voor hen beide op de loer.  “Totdat Helena, een zorgverlener van Aidsfonds, vorig jaar voor mijn deur stond,” vertelt Maria. “Ze wilde me testen op hiv. En toen mijn test positief bleek, testte ze ook Ester. Ook zij bleek het virus te hebben.”

Dat verklaarde een hoop, legt hulpverlener Helena uit: “Ester was erg klein voor haar leeftijd, en ze was erg ziek. Dat dat zo lang onopgemerkt bleef, kwam doordat Maria niet naar het ziekenhuis kon gaan voor controle.”

 

Een goed leven

Helena zorgde voor medicijnen, en bleef langskomen bij Maria en Ester. “In het begin vond ik het moeilijk om mijn pillen consistent in te nemen,” zegt Maria. “Maar Helena bleef terugkomen om me te helpen en het uit te leggen. Nu gaat het goed en voel ik me veel beter. En ik zie dat het met Ester ook goed gaat. Dat maakt me zo blij.”

“Ik hoop dat ze doorleert op school. Misschien kan ze wel lerares worden! Dan kan ze andere kinderen met hiv helpen door ze te vertellen over haar ervaringen. Dat je ook met dit virus een goed leven kunt hebben.”

Ongeveer een kwart van de zwangere vrouwen in Mozambique krijgt geen hiv-test tijdens hun zwangerschap, omdat ze in eenzelfde situatie als Maria zitten. Daardoor worden nog steeds onnodig kinderen met hiv geboren. Aidsfonds leidt betrokken dorpsbewoners op om zwangere vrouwen en kinderen met hiv te vinden. Zodat ze getest kunnen worden en levensreddende behandeling krijgen.

Verzeker mensen als Maria van zorg

Jij kunt nu helpen met een donatie. Geef om Maria en Ester, en al die andere mensen die worden uitgesloten. Zij hebben jouw hulp nu harder nodig dan ooit. Elke bedrag is welkom. Help je mee?

 

doneer nu

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie