Cindy (3) uit Zimbabwe worstelde enorm met haar hiv-medicijnen: letterlijk én figuurlijk een bittere pil. Aidsfonds helpt bij de uitrol van een nieuwe, kindvriendelijke hiv-behandeling en hierdoor voelt Cindy zich beter dan ooit. Het nieuwe medicijn is kleiner, oplosbaar en smaakt naar chocola.
Oma Nora (45): “Mijn kleinkind Cindy startte in 2021 met hiv-medicatie. Als ze deze pillen innam moest ze altijd overgeven. Ze had last van haar buik, ze had geen honger meer en verloor gewicht.”
Net als andere kinderen slikte Cindy pillen die ook door volwassenen werden gebruikt. Moeilijk te doseren en bitter. "Met het oude medicijn hadden de kinderen last van veel bijwerkingen," vertelt gezondheidswerker Mathe (52). "Omdat het moeilijk was zulke pillen goed in te nemen werd het virus niet goed onderdrukt.” Zij ging daarom op zoek naar kinderen met hiv die moeite hadden met hun behandeling en raadde hun familie aan om deel te nemen aan de proef met het nieuwe kindermedicijn in Zimbabwe.
“We zien het als een zeer geslaagde oefening, omdat de vorige pil bitter was en kinderen hem niet konden innemen. De nieuwe pil is kleiner en zoeter, de kinderen zijn er helemaal weg van.”
Regelmatig kregen de kinderen bezoek van gezondheidswerkers om er zeker van te zijn dat de nieuwe medicijnen goed en op tijd werden ingenomen. Kinderen die last kregen van bijwerkingen werden direct naar de kliniek gebracht.
“Cindy neemt haar pillen elke dag om 9 uur ’s ochtends in," vertelt Nora. "De pillen smaken volgens haar naar chocola. Ze komt nu uit zichzelf naar mij toe en zegt: ‘het is tijd voor mijn medicijnen.’”
“Het nieuwe kindermedicijn bestrijdt het virus heel goed en bij de laatste controle waren de bloedwaarden echt indrukwekkend. Ze is ook veel minder ziek dan vroeger.”
Wereldwijd leven er zo’n 1,8 miljoen kinderen onder de 15 met hiv. Zonder goede behandeling kan hiv uiteindelijk leiden tot aids, maar met de juiste medicatie kunnen mensen met hiv een lang en gezond leven leiden. Het nieuwe kindermedicijn is de eerste hiv-remmer die oplosbaar is in water. Dit maakt het makkelijker voor kinderen met hiv om hun medicijnen in te nemen. Aidsfonds rolde het medicijn al uit in Zimbabwe en gaat nu 5 andere Afrikaanse landen helpen bij de uitrol.
Fotografie: Tafadzwa Ufumeli
Met jouw donatie trainen we zorgmedewerkers en ouders van kinderen met hiv over de toepassing van een kindvriendelijk hiv-medicijn.