Alle liefdes zijn bijzonder en het waard om te beschermen. Ook de liefde van Shami en oma in Zimbabwe. Shami verloor haar moeder aan de gevolgen van aids. Zij heeft ook hiv, maar dankzij goede zorg heeft de liefde van Shami en haar oma een toekomst.
Shami (9) verloor haar ouders aan aids toen ze vier was. Zelf bleek zij ook hiv te hebben. Haar oma Claire (56) nam haar in huis: “Als ik naar Shami kijk, zie ik haar moeder. Ik had nooit had verwacht dat Shami nu nog zou leven.”
Shami was vier toen ze ziek werd. “Ik weet alleen nog hoeveel pijn ik had, vooral in mijn buik.” Haar oma herinnert zich dat ook maar al te goed. “Shami kon alleen maar op bed liggen, soms huilend van de pijn. Ik hield haar dan vast, zong voor haar.” Haar ouders waren kort daarvoor overleden aan de gevolgen van aids. Oma Claire: “We wisten niet dat Shami’s moeder hiv had. Op een gegeven moment werd ze heel erg ziek. Ik nam haar mee naar het ziekenhuis. Daar bleek dat ze hiv had, maar toen was het al te laat. Nadat ze overleed, ging de vader van Shami ervandoor. Kort erna stierf ook hij aan de gevolgen van aids.
Het was een heftige periode, voor Shami, maar ook voor haar oma. “Rond die tijd werd mijn man ook erg ziek. Een jaar later overleed hij aan longklachten. Shami was inmiddels zo ziek, dat ze niet eens kon lopen. Bij de kerk vertelden ze mij dat ik met haar naar de kliniek moest gaan. Daar bleek dat Shami hiv heeft. Waar ik nog het meest van schrok, was dat ze het van haar ouders had gekregen. Ik wist niet dat je hiv op je kind kon overdragen.”
Shami ontdekte dat zij hiv had. Maar voor veel kinderen met hiv is dat niet zo. Elke 5 minuten sterft er een kind aan de gevolgen van aids. Omdat het niet op tijd levensreddende medicijnen heeft gekregen. Jij kunt hier iets aan doen. Met jouw donatie trainen we lokale gezondheidswerkers. In Zimbabwe, maar ook in andere landen.
Shami kreeg direct hiv-remmers. “Dat veranderde alles. Voorheen was ze vaak zo ziek dat ze soms wel een maand niet naar school kon. Dat is nu gelukkig anders. Shami: “Mijn favoriete vak is landbouw, daarbij leren we alles over de grond. En na school speel ik graag handbal met mijn vriendinnetjes.” “Haar medicijnen neemt ze graag, omdat ze zich er beter door voelt. Soms herinnert ze zelfs mij eraan dat het tijd is dat ze haar medicatie neemt. Ze lijkt haar hiv te accepteren. Maar als we in de kerk zijn, bidt ze tot God de ziekte weg te nemen. Dus het vreet wel aan haar.”
In Zimbabwe wonen veel kinderen in afgelegen dorpen. Hun leven speelt zich af in en om hun eigen huis. In een kliniek komen ze nooit. Als zo’n kleintje hiv heeft, wordt dat dus niet snel opgemerkt. Daarom springen onze hulpverleners op de fiets, op zoek naar kinderen met hiv.
“Soms vertel ik Shami over haar moeder. Hoe mooi ze kon zingen, net als Shami. En hoe goed ze was op school. Ik kon mijn dochter niet beschermen door gebrek aan kennis en informatie. Daardoor kwamen de medicijnen voor haar te laat. Ik ben dankbaar dat Shami wel op tijd getest werd en nu medicijnen krijgt. Al is het wel een uitdaging om deze te blijven slikken. De kliniek is 20 kilometer verderop en we hebben geen geld voor vervoer. We moeten dus liften om Shami’s hiv-remmers te kunnen halen. Mijn droom? Dat Shami haar school kan afmaken. En dat ze langer leeft dan mijn dochter.” Shami wil zelf ook heel graag haar school afmaken. Ze droomt ervan om zuster te worden. “Want die zijn lief en helpen zieke mensen zo goed.”
Shami krijgt nu medicijnen en kan haar droom om zuster te worden waarmaken. Maar voor veel kinderen is dat niet zo. Help jij mee te zorgen dat kinderen met hiv medicijnen krijgen?