Shringar Rao zoekt naar hiv-genezing: “Alleen samen creëren we het momentum”

Bijna 40 jaar na het ontdekken va hiv staat een nieuwe generatie hiv-onderzoekers op. Aidsfonds steunt zes jonge onderzoekers om ervoor te zorgen dat ook in de komende decennia het genezingsonderzoek op hoog niveau doorgaat. Aan de hand van 6 stellingen stellen we een van deze jonge talenten voor: Shringar Rao.

Stelling 1: Aids is iets van de jaren 80.

“Absoluut niet. Ondanks het bestaan van hiv-medicijnen ontwikkelen nog altijd veel mensen wereldwijd aids. Het is alleen een ziekte van vroeger als je op behandeling bent, niet resistent wordt én elke dag toegang hebt tot je medicijnen. Veel mensen hebben niet zoveel geluk.”

Dit is Shringar (30)

  • Woont in Utrecht, werkt bij Erasmus MC
  • Houdt van lezen, theater spelen, yoga, zwemmen en is dol op eten.
  • Woonde in India, Engeland en Canada en zat als kind op 14 verschillende scholen. “Ik leerde al jong flexibel te zijn. Dat komt me nu in mijn werk als onderzoeker goed van pas.”

Waarom hiv-onderzoek? “Ik vind het fascinerend dat zo’n klein virus je hele wereld kan beheersen. Daarnaast wilde ik graag iets doen waarmee ik de mensheid kan helpen.”

Project: Ze test een nieuwe methode om cellen met ‘slapend hiv’ wakker te schudden en ervoor te zorgen dat deze zichzelf vervolgens doden. Anders dan veel andere onderzoekers richt ze zich niet op het immuunsysteem, maar op het bewakingssysteem van de cel zelf.

Stelling 2: Binnen 10 jaar is er genezing van hiv.

“Dan hebben we nog veel werk te doen. Ik denk dat we goed moeten kijken naar de definitie van genezing en deze naar beneden moeten bijstellen. Als je hiv-cellen permanent inactief zijn zonder dat je medicijnen slikt, ben je dan genezen? Als genezing betekent dat elk stukje hiv verdwenen moet zijn uit je DNA, wordt het een stuk moeilijker.”

Stelling 3: Genezing gaat komen van de nieuwe generatie onderzoekers.

“Misschien komt genezing van een jonge onderzoeker met een frisse blik. Maar die vondst is dan gebaseerd op de kennis en techniek die de oudere generatie ons heeft gebracht. Sommige van de beste ideeën van nu komen trouwens van stagiaires.”

Stelling 4: Hiv is het moeilijkste virus ooit.

“Iets wat al zóveel jaar bestaat en zóveel mensen raakt, maar ondanks intensief onderzoek slechts onder controle kan worden gehouden, is absoluut een extreem moeilijk virus.”

Stelling 5: Zonder donateurs komt er geen genezing.

“Elk genezingsonderzoek moet gefinancierd worden. Dat kost veel geld. Donateurs zijn dus heel belangrijk. Alleen samen creëren we het momentum voor genezing.”

Stelling 6: Genezing is uiteindelijk de enige oplossing voor de epidemie.

“We kunnen tegenwoordig hiv voorkomen én behandelen. Maar we leven in een onvoorspelbare wereld. Als iets de infrastructuur aantast, veroorzaakt dat grote logistieke problemen voor de verspreiding van hiv-medicatie. En dan stijgen de aids-gerelateerde doden en zieken meteen weer. Genezing is de enige manier om hiv voorgoed te verwijderen.”


Met jouw donatie is het mogelijk

Genezing... dat is de ultieme droom van miljoenen mensen die met hiv leven. Wij hebben aids zien komen. Wij willen het ook zien gaan. Help je mee met een donatie voor veelbelovend onderzoek?

Help mee
Aidsfonds

Contact