Waarom lhbti-rechten essentieel zijn voor de aidsbestrijding

 

Pride en een succesvolle aidsbestrijding gaan hand in hand. Want alleen als we niemand uitsluiten, kunnen we aids stoppen.

Geweld tegen lhbti+'ers is aan de orde van de dag. Door discriminatie en uitsluiting lopen trans mensen 13 keer meer risico op een hiv-infectie dan anderen.

Voor homo- en biseksuele mannen is dat zelfs 26 keer meer, want in 73 landen is homoseksualiteit nog strafbaar (bron: 76crimes.com). Daardoor is er ook geen hiv-voorlichting voor hen, word je als homo uitgesloten van zorg en durven veel van hen geen hulp te zoeken.

Wat doet Aidsfonds

Aidsfonds komt op voor mensen die in de aidsbestrijding worden uitgesloten. We steunen klinieken die lhbti'ers een veilige plek bieden voor hiv-voorlichting, -tests en -zorg. We trainen zorgprofessionals om hun vooroordelen te laten varen, en we ondersteunen activisten die op de barricades staan om anti-lhbti-wetten de wereld uit te krijgen.

De strijd voor gelijke rechten en goede (hiv-)zorg voor lhbti'ers heeft succes. Inmiddels hebben we in diverse landen duizenden zorgverleners getraind om hun vooroordelen opzij te zetten en iedereen welkom te heten in klinieken.

In Botswana steunden we lokale activisten die ervoor zorgden dat de anti-homowetten in het land werden geschrapt. Maar ons werk is nog niet klaar. In tegenstelling tot Botswana bepaalde de Keniaanse rechtbank dat seksuele handelingen tussen mensen van hetzelfde geslacht strafbaar blijven.

Maar we geven niet op. Dankzij de hulp van donateurs blijven we ons, van Kenia tot Rusland, inzetten voor gelijke rechten en goede hiv-zorg voor iedereen.

"Jullie homo's verdienen geen hiv-remmers, zeiden ze tegen mij en mijn vriend."

- David

lees zijn verhaal

 

Een greep uit de projecten:

Stop aids. Uit liefde voor alle liefdes.

Door opkomend conservatisme verslechtert de toegang tot voorlichting en hiv-zorg voor mensen uit de lhbti-gemeenschap. Met jouw donatie kan Aidsfonds alle liefdes blijven beschermen tegen hiv en aids. 

 

help mee

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie