Kelvin: Politieke chaos en hiv

Leven met hiv betekent dat je iedere dag hiv-remmers moet slikken. Zo blijf je gezond en kun je het virus niet doorgeven. Maar wat als je door politieke onrust je medicijnen niet kunt krijgen? Kelvin (28) uit Zimbabwe weet daar alles van.

De economische en politieke situatie is zeer onvoorspelbaar in Zimbabwe. In de zomer van 2016 werd Kelvin flink ziek omdat hij een tijd lang geen hiv-remmers kreeg. En hoe het verder gaat, is ontzettend onzeker. Helemaal met de presidentsverkiezing in het vooruitzicht. Voor Kelvin en andere mensen met hiv betekent dit dat hun gezondheid niet langer zeker is, en het virus in Zimbabwe oncontroleerbaar dreigt te worden. Kelvin schreef ons over wat hij vorig jaar meemaakte in Harare.

Toen ik in de ochtend over straat liep merkte ik dat er iets aan de hand was. Mensen, collega’s en vrienden haastten zich terug naar huis zonder gedag te zeggen. Op dat moment realiseerde ik mij dat het niet veilig was. Er hing een gordijn van rook en honden renden los. Chaos.

Macht en hebzucht zijn twee oorzaken voor de onrust in mijn land. De regering staat de toegang tot onderwijs, medicatie en democratie in de weg. Zij oefent haar macht alleen uit met harde hand. Alleen door zelf op te staan en te strijden voor onze rechten kunnen we deze situatie veranderen.

"De regering staat de toegang tot onderwijs, medicatie en democratie in de weg"

Opstand

Uit onvrede over de manier waarop de regering ons behandelt zijn we in opstand gekomen. Het geweld tussen de burgers en de overheid woedde door. De situatie verslechterde en politiegeweld was aan de orde van de dag. Ik moest een keuze maken, vluchten of blijven.

Life Reporter KelvinUiteindelijk kon ik niet anders en moest ik vluchten naar het platteland. Daar verbleef ik een maand lang zonder mijn gezondheid te laten onderzoeken. Mijn medische tests moesten regelmatig worden gedaan, maar dat kon niet. Dit betekende dat bijna zes weken lang mijn CD4 waarden niet werden gecontroleerd. Vanwege het gebrek aan hiv-remmers voelde ik mij zwak en ziek. Het was een heel zware tijd, ik was niet in staat om voor mijzelf en mij zusjes te zorgen. Er waren dagen dat er niets te eten was. Wanneer ik naar de winkel ging om eten te kopen kwam ik er ook nog achter dat de prijzen verdubbeld waren!

"Vanwege het gebrek aan hiv-remmers voelde ik mij zwak en ziek. Het was een heel zware tijd, ik was niet in staat om voor mijzelf en mij zusjes te zorgen"


Oncontroleerbaar

Er zijn organisaties die gezondheidszorg aanbieden, alleen lang niet iedereen heeft hier toegang tot. Als de politieke situatie niet verbetert, of zelfs weer ontvlamt, vrees ik dat ik niet langer gegarandeerd mijn medicijnen kan innemen. Voor mijzelf en andere mensen die leven met hiv kan dit betekenen dat wij niet beschermd zijn, en het virus oncontroleerbaar dreigt te worden.

Samen een sterke stem

In Zimbabwe leven 1,4 miljoen mensen met hiv. Wij geloven dat je de mensen om wie het gaat onderdeel moet maken van de oplossing. Met de juiste ondersteuning kunnen juist zij de epidemie in hun eigen land een halt toeroepen. Daarom geven wij mensen als Kelvin training op gebied van gezondheidsvoorlichting en lobby. En we zorgen ervoor dat hij zich kan verenigen met zoveel mogelijk andere dappere activisten. Want hoe meer stemmen je verenigt, hoe meer de overheid gedwongen wordt naar je te luisteren. Alleen zo bereiken we het einde van aids in 2030. Samen. Help je mee?

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie