80 aidsdoden per dag in Rusland: teken de petitie!

In Rusland groeit het aantal nieuwe hiv-infecties net zo snel als in de beginjaren van de epidemie in Afrika. Per dag overlijden er 80 mensen aan de gevolgen van aids. Daarom start Aidsfonds vandaag een petitie. Want in plaats van de held uithangen voor de camera kan Poetin beter aids bestrijden. Dat is pas echt stoer.

22 mei 2018

Er speelt zich een stille ramp af in Rusland. Sinds 2011 is het aantal mensen met hiv in het land elk jaar met 10% gestegen. Ter vergelijking: in Zuid-Afrika is het aantal nieuwe hiv-infecties in 5 jaar met 23% gedaald. Daar moet de Russische overheid nu iets aan doen. Daarom starten we vandaag een landelijke campagne via radio, kranten en social media.

80 aidsdoden per dag

“Er zijn volgens de Russische tellingen meer dan één miljoen mensen met hiv in het land, maar in werkelijkheid zijn het er veel meer.  Veel mensen weten niet eens dat ze hiv hebben. Er overlijden daardoor elk dag nog 80 mensen aan aids. Dat is schokkend en schandelijk, want hiv is te behandelen,” aldus Louise van Deth, directeur van Aidsfonds.

Druk opvoeren op Poetin

Poetin moet zich realiseren dat er een ramp gaande is in Rusland en dat hij de man is die daar wat aan kan doen. Met de kennis en de medicijnen die er vandaag dag zijn is het mogelijk om allé Russen te beschermen tegen de gevolgen van hiv en aids. Maar dat kan alleen als Poetin inziet dat er een probleem is en dat iederéén, dus ook kwetsbare groepen zoals homomannen, sekswerkers en drugsgebruikers recht hebben op informatie en zorg. Samen kunnen we er voor zorgen dat mensen in Rusland met hiv en aids zorg en medicijnen krijgen. We moeten de druk op Poetin daarom opvoeren.

Deze petitie is afgesloten

Wat doet Aidsfonds in Rusland?

Aidsfonds ontwikkelt in de regio samen met maatschappelijke partners een innovatief online project waarmee we 150.000 sekswerkers en mannen die seks hebben met mannen bereiken en hen toegang geven tot preventie, testen en zorg. Ook steunen we een project waarbij hulpverleners elke avond met een busje de buitenwijken van Moskou in gaan. Ze hebben allerhande medicijnen en hiv-remmers mee, condooms en schone naalden. Wie langs komt wordt geholpen.  

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie