8x wat je moet weten als je It’s A Sin kijkt

Vanaf 2 augustus is dagelijks de Britse serie It’s A Sin te zien op NPO 3. Het indrukwekkende drama volgt een groep vrienden tijdens de aidscrisis in de jaren 80. Maar in 40 jaar tijd is er veel veranderd, en hiv van toen is niet het hiv van nu. Dit zijn 8 dingen die je moet weten als je It’s A Sin kijkt.

1. Door medicatie word je met hiv gezond oud en draag je het virus niet meer over.

Ja, dat lees je goed. Als je succesvol op behandeling bent, geef je hiv niet door. Ook niet bij seks zonder condoom. 

2. Hiv discrimineert niet…

In It’s a Sin zie je hoe homomannen getroffen worden, maar iedereen kan hiv oplopen. Op dit moment lopen wereldwijd jaarlijks iets meer vrouwen dan mannen hiv op.

In Nederland wordt ongeveer tweederde van de nieuwe infecties gevonden bij homo- en biseksuele mannen.

3. …maar mensen discrimineren nog steeds.

Jonge vrouwen, lhbtiq+ personen, sekswerkers en mensen die drugs gebruiken worden in veel landen uitgesloten van voorlichting en hiv-zorg. We kunnen de epidemie niet stoppen zolang we het ene leven belangrijker vinden dan het andere. 

4. Aids is nog niet voorbij.

In 2019 stierven 690.000 mensen aan de gevolgen van aids. Onnodig, want levensreddende medicijnen bestaan. Nog 12,5 miljoen mensen hebben geen toegang tot behandeling. Door de coronacrisis is die toegang nu op veel plekken nog verder verstoord. Daarom werken we er hard aan om hiv-zorg voor iedereen beschikbaar te maken én te houden. 

5. Ook in Nederland is de hiv-epidemie nog niet over. 

In 2019 kregen 570 mensen een hiv-diagnose. Té vaak lang na infectie: gemiddeld 2,6 jaar, soms zelfs pas in het aidsstadium.   
Nog steeds weten 1730 Nederlanders niet dat ze hiv hebben. 
Hoe sneller je behandeld wordt, hoe minder schade aan je gezondheid. Weten of een hiv-test voor jou aan te raden is? Dat check je op advies.chat.

6. Hiv-tests zijn sneller geworden.

De jongens in It’s a Sin zitten wekenlang in spanning over de uitslag van hun hiv-test. Tegenwoordig gaat dat een stuk sneller: meestal heb je binnen een week de uitslag.

Ook kunnen de testen van nu al 6 weken na het risicomoment een infectie aantonen. Soms wordt een RNA-test ingezet. Die laat een infectie al na 7 tot 16 dagen zien. 

7. Er zijn meer manieren om je te beschermen tegen hiv.

Er zijn natuurlijk condooms, maar er is ook PrEP, een pil die je slikt om te voorkomen dat je hiv oploopt. Bovendien is hiv-behandeling ook preventie: door medicatie geeft iemand met hiv het virus niet door. 

8. Er is nog geen geneesmiddel voor hiv.

Met een geneesmiddel zou je met hiv niet langer afhankelijk zijn van een dagelijkse pil. Voor veel mensen met hiv zou het een leven vrij van stigma betekenen. En voor sommigen zelfs het verschil tussen leven en dood.  
Daarom investeren we, met de steun van donateurs, in veelbelovend onderzoek naar genezing. Met alle kennis die al is opgedaan hebben we er een rotsvast vertrouwen in dat er een geneesmiddel gaat komen. 


Help mee alle liefdes te beschermen

Niemand mag worden uitgesloten van hiv-voorlichting, -preventie en zorg. Met jouw hulp zorgen we dat iedereen daar toegang toe heeft. Help je mee?

Ja, ik help mee
Aidsfonds

Contact