Aidsfonds steunt deze vrouwen in strijd voor gelijke rechten

De hiv-remmer dolutegravir (DTG) is één van de effectiefste, en heeft de minste bijwerkingen. Maar de Keniaanse overheid heeft de pillen verboden voor vrouwen van vruchtbare leeftijd. Daarom gaan vrouwen nu de straat op in protest. Aidsfonds steunt hun lobby voor gelijke rechten en keuzevrijheid.

12 april 2019

De World Health Organization beveelt DTG aan als voorkeursmedicijn. De Keniaanse overheid verbood DTG vorig jaar echter voor vrouwen van vruchtbare leeftijd. Aanleiding daarvoor waren tussentijdse resultaten van een studie waaruit bleek dat vrouwen die de hiv-remmer tijdens hun zwangerschap gebruiken, een grotere kans lijken te hebben een kind te krijgen met een neuralebuisdefect, zoals een open ruggetje. Maar niet alle vrouwen willen kinderen. Bovendien zijn andere hiv-remmers minder effectief en hebben meer bijwerkingen. Het verbod is daarom een schending van hun rechten.

Goede informatie en keuzevrijheid

“Wij vinden dat vrouwen met hiv keuzevrijheid moeten hebben,” zegt Nienke Westerhof, expert op het gebied van hiv en ontwikkelingssamenwerking bij Aidsfonds. “Op basis van goede informatie moeten ze zelf kunnen beslissen over de medicatie die zij gebruiken. Uit eerdere ervaringen in Oeganda weten we dat lobbyen werkt. In Kenia hopen we nu op eenzelfde resultaat.”

Successen in Oeganda

De Oegandese overheid stelde vorig jaar eenzelfde verbod in. Ook daar voerden vrouwen actie, en lobbyden met onze steun voor aanpassing van de regels. Met succes: vrouwen die een veilige vorm van anti-conceptie gebruiken, mogen daar nu ook DTG krijgen.

"Op basis van goede informatie moeten vrouwen zelf kunnen beslissen over de medicatie die zij gebruiken."

Ook werd een zin in de richtlijn aangepast: in plaats van ‘langdurige anticonceptie’ wordt er nu gesproken van ‘betrouwbare anticonceptie’. Een belangrijk verschil, omdat uit een studie die we eerder financierden bleek dat vrouwen met hiv in Oeganda zich vaak onder druk gezet voelen in hun keuze voor anticonceptie, en een klein aantal zelfs te maken kreeg met gedwongen sterilisatie. De term ‘langdurig’ zou kunnen worden geïnterpreteerd als een argument daarvoor.

Samen een sterke stem

Onze steun voor de acties is onderdeel van ons project Samen een sterke stem. Daarin helpen we groepen die worden buitengesloten om samen op te komen voor hun recht op goede hiv-voorlichting en -zorg.

Door stigma, discriminatie en wetgeving krijgen mensen vaak niet de zorg die ze nodig hebben. Wij vinden dat iedereen recht heeft op goede zorg en medicatie. Jij toch ook?

Help mee

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie