Aidsfonds steunt Grieks hiv-testcentrum na aanslag

Aidsfonds steunt de inzamelingsactie om Checkpoint Athene weer operationeel te krijgen. In maart werd in het Griekse hiv-testcentrum brand gesticht. Waarschijnlijk hadden de daders een homofoob motief: de regenboogvlag op de voorgevel werd door hen verwijderd.

2 april 2019

Checkpoint biedt gratis tests voor hiv en hepatitis B en C aan en geeft voorlichting en counseling. Ongeveer 30 procent van alle hiv-diagnoses in Griekenland worden hier gesteld. Omdat we het ontzettend belangrijk vinden dat dit werk zo snel mogelijk hervat kan worden, steunen we de organisatie voor heropbouw. 

Brandweer beperkt schade

De aanslag op Checkpoint Athene vond eerder in maart plaats. De brandstichters klommen via het balkon naar binnen en staken met benzine de eerste verdieping in brand. Er was op dat moment niemand in het pand aanwezig. Doordat de brandweer snel ter plaatse was, kon het vuur zich niet naar andere verdiepingen verspreiden.

 

"Wij zijn niet bang"

“Ze probeerden niet simpelweg een gebouw te verbranden,” stelt Checkpoint in een verklaring. “Ze probeerden een sterke stem die mensenrechten verdedigt tot zwijgen te brengen, en de humanitaire waarden en idealen die we voorstaan te verstikken.”

De regenboogvlag wapperde de dag na de brand weer op de gevel, en Checkpoint riep iedereen op om als tegenreactie ook de vlag te hijsen. “Fascisme is de duisternis die zal verdrinken in het licht van onze waarden. Wij zijn niet bang.”

Dit doet Aidsfonds

Homomannen, sekswerkers en transgenders worden het hardst getroffen door hiv, maar worden vaak genegeerd in de aidsbestrijding en uitgesloten van hiv-voorlichting en -zorg. Dat vinden we onacceptabel. Daarom zorgen we dat juist deze mensen zich veilig kunnen laten testen, hiv-remmers krijgen en leren opkomen voor hun rechten. En dat jongeren goede voorlichting krijgen. 

Update 8 april: Dit artikel is aangepast naar aanleiding van de inzamelingsactie.

Sta jij ook voor alle liefdes?

Homodiscriminatie, ongelijkheid en armoede verslechteren de toegang tot hiv-zorg en preventie. En brengt de liefde in gevaar. Daarom vragen we iedereen om te tekenen voor de bescherming van alle liefdes.

teken hier

We gebruiken cookies om webbezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen, content van sociale netwerken te tonen en gericht online te kunnen adverteren. Als je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie