Ambitieuze doelen voor hulp aan kinderen in wereldwijde strategie aidsbestrijding

Hoopgevend nieuws: in de nieuwe strategie van UNAIDS staan ambitieuze doelen voor hiv-zorg aan kinderen en ligt de focus op het beeïndigen van ongelijkheid. Daar hebben we ons, met de steun van onze donateurs, voor ingespannen, want deze strategie bepaalt wereldwijd waar overheden en organisaties geld en aandacht aan besteden.

26 maart 2021

De VN-organisatie presenteerde gisteren de Global AIDS Strategy voor de komende vijf jaar: “End Inequalities, End AIDS”. Het document is een hoopgevend signaal naar de groepen die het hardst worden getroffen door de hiv-epidemie.

 

Vergeten kinderen

Kinderen blijven achter in de wereldwijde aidsbestrijding: 47% van de kinderen met hiv krijgt geen medicijnen. De gevolgen daarvan zijn verschrikkelijk. Elke 6 minuten verliest ergens ter wereld een ouder diens kind aan aids. Terwijl je met behandeling gezond oud kunt worden.

Als het aan ons, én aan UNAIDS ligt, gaan we dan ook hard aan het werk om de levens van deze kinderen te redden. Dat heeft zich nu vertaald in de doelstelling om al in 2023 driekwart van alle kinderen met hiv succesvol op behandeling te hebben.

 

Ongelijkheid stoppen

We zijn ook ontzettend blij met de focus op het wegnemen van ongelijkheid. Aids is voor meisjes en jonge vrouwen wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak, als gevolg van genderongelijkheid, ongelijke toegang tot onderwijs en zorg en door (seksueel) geweld.

Meer dan de helft van alle nieuwe hiv-infecties treft homo- en biseksuele mannen, trans personen, mensen die drugs gebruiken en sekswerkers. Door criminalisering en discriminatie worden zij echter vaak uitgesloten van voorlichting en zorg.

De nieuwe strategie wijst dat aan: we moeten juist deze mensen beschermen door discriminerend beleid tegen te gaan en het werk van en in deze gemeenschappen steunen.  

 

Politiek leiderschap

Er is sterk politiek leiderschap en brede samenwerking nodig om deze visie werkelijkheid te laten worden. Een belangrijk moment om de strategie daarvoor verder uit te werken is de High-level UNAIDS-bijeenkomst in juni. Als Aidsfonds mobiliseren we dan ook onze partners om bij te dragen aan deze bijeenkomst, en te lobbyen voor volledige financiering van de aidsbestrijding om deze ambitieuze doelen te behalen.

Help mee

Wereldwijd sterven er iedere dag 260 kinderen aan aids. Onnodig, want er bestaan levensreddende medicijnen. Samen kunnen we deze kinderen redden. 

Help mee

 

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie