Conservatisme groeit, hiv-epidemie ook

Het afgelopen jaar nam in meer dan 50 landen het aantal nieuwe hiv-infecties toe, waaronder in de grootste landen van de wereld: Rusland, China en ook de zuidelijke staten van de VS. Dat meldt het jaarlijkse rapport van Aidsfonds, net voor Wereld Aids Dag.

29 november 2018

Riskant dwaalspoor

Mark Vermeulen, directeur Aidsfonds:“Terwijl in Nederland hiv al lang geen doodsbedreiging meer hoeft te zijn, gingen het afgelopen jaar elders in de wereld bijna 1 miljoen mensen dood aan aids. Onnodig, want we weten precies wat we moeten doen en we hebben de middelen om aids te stoppen. Maar de aidsbestrijding zit op een riskant dwaalspoor. Het is nu al duidelijk dat het internationaal afgesproken doel, aids de wereld uit tegen 2030, heel moeilijk gaat worden. Het conservatisme neemt overal in de wereld toe en dat raakt het hart van de aidsbestrijding.”

Niet snel genoeg 

Volgens Aidsfonds verdwijnt het optimisme van weleer dat aids al binnen enkele jaren de wereld uit kan zijn. Want het aantal nieuwe hiv-infecties in de wereld daalt niet snel genoeg. Elke minuut raken er drie mensen met hiv geïnfecteerd. 15 miljoen mensen met hiv wereldwijd hebben nog geen toegang tot de medicijnen waar ze recht op hebben en zonder behandeling geven ze het virus door en gaan ze dood. Vorig jaar kwamen daar  1,8 miljoen mensen bij met een nieuwe hiv-infectie.

Conservatisme

In de VS loopt de helft van de Afro-Amerikaanse homomannen vroeg of laat hiv op. In Rusland overlijden dagelijks 80 mensen aan de gevolgen van aids.  In China neemt hiv snel toe onder jonge homomannen. Niet alleen in deze grootmachten, maar over de hele wereld  is conservatisme aan de winnende hand. Ook in Brazilië en Indonesië en dichterbij in Oost-Europa, neemt hard repressief optreden tegen homomannen, transgenders, druggebruikers en sekswerkers toe. Door discriminatie worden ze uitgesloten van essentiële preventie en levensreddende medicijnen.

Zonder respect geen einde aan aids

Het niet erkennen van de seksuele rechten van jonge mensen, in Afrika bijvoorbeeld, brengt meisjes en jonge vrouwen in gevaar. Afgelopen jaar kwamen er elke week bijna 7000 meisjes jonger dan 24 jaar met hiv bij. Aids is nog altijd doodsoorzaak nummer 1 onder jonge vrouwen tot 45 jaar. Als deze jonge vrouwen niet bereikt worden met medicijnen, betekent dat er nieuwe kinderen met hiv bijkomen. Zonder respect voor de rechten van deze mensen komt er geen einde aan aids.

Investeren in plaats van afhaken

Het einde van aids was even in zicht. Maar in plaats van het leveren van een laatste inspanning om de eindstreep te halen, haken internationale investeerders en politieke leiders nu af. 13 van de 16 westerse donorlanden hebben de afgelopen 3 jaren hun bijdrage met bijna 20% verminderd. De brandweer vertrekt voordat de brand is geblust. De successen in de aidsbestrijding en de vele inspanningen van de afgelopen dertig jaar dreigen verloren gaan. Preventie, testen en behandelen, dat is nodig om de hiv-epidemie te stoppen. Juist Nederland had hierin altijd een voortrekkersrol, maar leiderschap is blijvend nodig. Het is een kwestie van geld en politieke wil.

 

Lees hier het hele rapport

In veel landen wordt de liefde bedreigd. Spreek je uit tegen dit onrecht, want alle liefdes verdienen bescherming. Teken daarom nu de Universele Verklaring van de Liefde.

teken nu

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie