Corona-noodfonds direct van start

Nu twee epidemieën elkaar treffen, worden mensen met hiv extra hard getroffen. Daarom startte Aidsfonds een noodfonds. Er is een groot aantal giften binnengekomen voor het corona-noodfonds. En je kunt hier nog steeds een bijdrage aan geven. Het geld dat is opgehaald wordt meteen ingezet. Lees hier hoe we in verschillende landen mensen dankzij het noodfonds kunnen helpen. 

26 mei 2020

Miljoenen mensen met hiv hebben geen toegang tot medicijnen. Zij zijn extra kwetsbaar vanwege hun verslechterde afweersysteem. Een coronabesmetting kan voor hen de genadeklap zijn. Veel landen hebben vanwege de corona-crisis maatregelen genomen in de vorm van lockdowns. Voor de meeste mensen met hiv zorgen juist die maatregelen voor de grootste problemen. Zo is er geen vervoer meer naar de kliniek en kan er geen geld meer worden verdiend om eten te kopen. Dankzij donaties aan het corona-noodfonds kunnen we mensen in nood helpen. 

Op de fiets medicijnen bezorgen

In Oeganda kunnen mensen vanwege de lockdown niet meer met het openbaar vervoer reizen. Maar hoe kom je dan aan je hiv-remmers? Jongeren met hiv, zoals de 24-jarige Peter, komen in actie en bezorgen de medicijnen bij de mensen thuis. Dankzij het noodfonds hebben zij nu fietsen tot hun beschikking zodat ze niet langer tientallen kilometers te voet af hoeven te leggen. 

Gezinnen blijven helpen

Dankzij het noodfonds hebben lokale gezondheidswerkers in Oeganda en Kenia mondkapjes en andere beschermmiddelen om families die zijn getroffen door hiv te blijven bezoeken. Zij zien er op toe dat kinderen en hun families hiv-zorg krijgen en gezond blijven. Tijdens de corona-crisis delen ze ook voedselpakketten uit aan families die honger lijden en geven ze zeep zodat ze goed hun handen kunnen wassen. 

Dankzij het noodfonds van Aidsfonds hebben helden als Peter een fiets om hun werk makkelijker te maken en meer mensen te bereiken. Help ook mee.

doneer nu

Hiv-remmers in Rusland

Rusland is na Amerika het land met de meeste corona-gevallen. En net zoals de snelgroeiende aidsepidemie in het land, wordt ook de corona-epidemie door de overheid kleiner gemaakt dan het is. Russen met hiv in Moskou moeten in hun eigen geboorteregio hiv-remmers ophalen, ook al wonen ze daar niet. Maar hoe kan dat als je niet meer mag reizen?

Met het noodfonds worden mensen die zonder hiv-medicijnen zitten voorzien van medicatie, zoals Firuz (25): "Ik ben sinds maart in Moskou, maar kom oorspronkelijk uit Tajikistan. Doordat de vluchten werden geannuleerd kon ik niet meer thuis komen. Ik heb hiv, en de medicijnen die ik elke dag moet slikken raakten op. Ik wist niet wat ik moest doen, was bang dat ik dood zou gaan. Gelukkig kon ik met jullie hulp toch aan mijn pillen komen."

Voedselpakketten en medicijnen in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika telt 7,7 miljoen mensen met hiv die afhankelijk zijn van levensreddende hiv-behandeling. De extra druk op het toch al kwetsbare gezondheidssysteem brengt dat in gevaar. Met het noodfonds worden hiv-remmers uitgedeeld aan mensen die ze niet meer kunnen verkrijgen omdat er stock-outs zijn. Ook worden er voedselpakketten uitgedeeld aan mensen die honger lijden.

Hulp voor de meest kwetsbaren in Kenia

In Nairobi kunnen mensen vanwege de lockdown maatregelen niet de straat op. Mensen kunnen geen geld verdienen en honger ligt op de loer. Kwetsbare groepen zoals mannelijke sekswerkers met hiv staan er vaak helemaal alleen voor. Met het noodfonds worden zij geholpen door voedsel en medicijnen aan huis te leveren. 

Help mee

Jij kunt nu helpen met een donatie. Daarmee zorgen we dat de mensen die nu dubbel zo hard getroffen worden, zorg, medicijnen en voedsel krijgen. En beschermen we de rechten van kwetsbare mensen.

 

help mee

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie