Door de impact van corona op de zorg in sub-Sahara-Afrika zullen in het komende jaar een half miljoen meer mensen overlijden aan de gevolgen van aids. Dat hebben wetenschappers van de wereldgezondheidsorganisatie en UNAIDS berekend. De remedie: nu in actie komen om hiv-zorg door te laten gaan. Daarom start Aidsfonds een corona-noodfonds. Help jij ook mee?
Veel mensen in Afrikaanse landen als Oeganda, Kenia en Zimbabwe hebben geen toegang meer tot hun hiv-remmers. Door de lockdowns kunnen ze niet naar de kliniek om hun levensreddende medicijnen op te halen. Bij de kliniek kan de voorraad mogelijk niet meer aangevuld worden, en het gevaar dreigt dat zorginstellingen door overbelasting geen hiv-zorg meer kunnen leveren.
Uit de wiskundige modellen van de wetenschappers blijkt dat zo’n onderbreking van 6 maanden de klok voor de aidsbestrijding tien jaar zal terugzetten. Toen stierven 950.000 mensen aan de gevolgen van aids in de regio. Dubbel zoveel als in 2018.
De effecten zullen ook de komende jaren nog voelbaar zijn. De onderzoekers denken dat tot 2025 jaarlijks zo’n 40 procent meer doden zullen vallen. Dat komt bijvoorbeeld doordat er tijdens zo’n onderbreking meer kinderen met hiv geboren zullen worden, en er meer nieuwe hiv-infecties zullen plaatsvinden. Medicatie zorgt er namelijk ook voor dat hiv niet kan worden overgedragen, ook niet tijdens de zwangerschap of geboorte.
Bovendien kan hiv zich aanpassen (muteren) als je stopt met je hiv-behandeling. Dan wordt het virus resistent en werken de medicijnen niet meer. Dat is in dit deel van Afrika extra gevaarlijk. Daar zijn alternatieve hiv-remmers lang niet altijd voorhanden. Ook tekorten aan voedsel hebben impact: als je hiv-remmers zonder voedsel inneemt, werken de medicijnen niet goed.
We moeten nu alles op alles zetten om een ramp te voorkomen. De stappen die we in de afgelopen jaren in de aidsbestrijding hebben gemaakt mogen niet ongedaan worden gemaakt. Als er één ding is dat we leren van deze crisis is dat we er moeten zijn voor elkaar.
Daarom heeft Aidsfonds een speciaal noodfonds opgericht. Daarmee:
Dat kunnen we niet zonder jouw hulp. Help jij mee?
Jij kunt nu helpen met een donatie. Daarmee zorgen we dat de mensen die nu dubbel zo hard getroffen worden, zorg, medicijnen en voedsel krijgen. En beschermen we de rechten van kwetsbare mensen.