Daalt het aantal hiv-infecties wereldwijd snel genoeg?

Sinds het begin van de hiv-epidemie in de jaren 80 kregen naar schatting 78 miljoen mensen hiv. Gelukkig daalt het aantal nieuwe hiv-infecties de laatste jaren. Maar om het einde van aids in 2030 mogelijk te maken moet het aantal nog veel verder dalen. 

Het is bijzonder verontrustend dat dit aantal in werkelijkheid niet genoeg afneemt. Om aids de wereld uit te helpen is het nodig dat we het aantal nieuwe hiv-infecties in 2020 al hebben teruggebracht naar minder dan 500.000 per jaar.  

Waar staan we nu? 
Vorig jaar kregen 1,8 miljoen nieuwe mensen hiv. Elke minuut raken drie mensen met hiv geïnfecteerd. Alléén als we zorgen dat mensen weten hoe ze hiv moeten voorkomen en als we alle mensen met hiv behandelen kunnen we de aidsepidemie stoppen.

Afname nieuwe hiv-infecties gaat niet snel genoeg

Bovenstaande grafiek laat zien dat het aantal nieuwe hiv-infecties dus daalt, maar om dit aantal naar 500.000 terug te brengen in 2020 moeten we de aidsbestrijding sterk versnellen.

Aidsbestrijding in 2020
Mensen die leven met hiv en succesvol behandeld worden, dragen het hiv-virus niet over. Behandeling is dus heel belangrijk voor de gezondheid van mensen met hiv, maar het kan ook de verspreiding van de epidemie stoppen. Wereldwijd is de schatting dat op dit moment 70% van de mensen met hiv zijn status kent. 53% van deze groep wordt behandeld met hiv-remmers. En bij 44% van deze mensen met hiv op behandeling is het virus intussen zo onderdrukt dat het niet meer overgedragen wordt.

Om het aantal nieuwe hiv-infecties terug te dringen tot 500.000 in 2020 zouden deze drie percentages in dat jaar alle drie gelijk aan 90% moeten zijn. Maar door bezuinigingen, nieuwe brandhaarden van de epidemie en het toenemende conservatisme in de wereld moeten we alles op alles zetten om dit alsnog te halen. 

 

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie