Deze vrouwelijke wetenschappers leiden het onderzoek naar hiv-genezing

Deze inspirerende vrouwen lopen voorop in het onderzoek naar hiv-genezing. Op de Internationale dag van vrouwen en meisjes in de wetenschap vieren we hun baanbrekende bijdrages in de strijd om aids de wereld uit te krijgen.

11 februari 2019

“Ik zag de impact van aids van dichtbij. Dat geeft mij de energie om te blijven zoeken naar een oplossing.”

Tokameh Mahmoudi (Erasmus MC) onderzoekt manieren om hiv verstopt in cellen wakker te schudden, zodat het immuunsysteem geïnfecteerde cellen kan herkennen.

over haar onderzoek

Foto: Ruud Koppenol

 

“Vrouwen hebben nooit iets bereikt in de wetenschap,” zei hij. Ik heb hem bedankt. Hij heeft me extra strijdbaar gemaakt in mijn werk.”

Françoise Barré Sinoussi (Institut Pasteur) ontdekte het hiv-virus en kreeg daarvoor in 2008 de Nobelprijs voor Geneeskunde.

 

“Het virus is nu nog slimmer dan wij. Maar we ontdekken steeds meer manieren om dat te veranderen.”

Marit van Gils (Amsterdam UMC) doet onderzoek naar super-antistoffen om hiv uit te schakelen.

over haar research

 

“Ik wil meemaken dat we hiv onder controle kunnen houden zonder medicatie."

Monique Nijhuis (UMC Utrecht) onderzoekt in welke cellen hiv zich schuilhoudt.

over haar werk

“We gaan door tot we op nul nieuwe hiv-infecties zitten. Daar blijven we ons keihard voor inzetten.”

Godelieve de Bree (Amsterdam UMC) onderzoekt de kenmerken van hiv-virussen van migranten om de oorsprong te vinden en daar sneller te kunnen testen. 

over haar onderzoek

Aidsfonds steunt deze Nederlandse toponderzoekers in hun onderzoek naar genezing. De komende jaren willen we € 10 miljoen extra beschikbaar maken voor onderzoek naar genezing van hiv. Bekijk hoe jij kunt helpen.

Lees meer

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie