Kinderaanpak uitgebreid

We konden onze succesvolle aanpak voor kinderen met hiv uitbreiden naar nog eens 3 landen. Daardoor werken we nu in 8 landen aan het opsporen, testen en behandelen van kinderen en zwangere vrouwen met hiv.

Zo konden we in 2024 maar liefst 94.561 kinderen in afgelegen gebieden testen op hiv!

Een anonieme jongeman doet een bestelling via de app

Veilige zorg voor lhbt+’ers

In landen waar het gevaarlijk is voor lhbt+’ers om hun medicijnen op te halen, zorgden we voor lhbt+-vriendelijke klinieken én nieuwe veilige oplossingen:

In de hoofdstad van Oeganda lanceerden we bijvoorbeeld een app, waarmee 600 ondergedoken lhbt+’ers anoniem aan voorlichting, mentale gezondheidszorg en bezorging van hiv-medicijnen kwamen.

Baby’s zonder hiv

We konden 59.838 zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven testen en wanneer nodig toegang geven tot behandeling.

Met een prachtig resultaat: hierdoor droegen 3058 vrouwen met hiv het virus níét over op hun baby.

Opa’s en oma’s naar school in Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika leven 640.000 kinderen die door aids geen ouders meer hebben. Vaak hebben deze kinderen zelf ook hiv en worden ze door hun grootouders opgevoed.

In 2024 startten we met het organiseren van speciale bijeenkomsten waarbij opa’s en oma’s met én van elkaar leren hoe ze hun kleinkind het beste kunnen ondersteunen.

Miljoenen keren voorlichting

De TikTok-video’s van ons Indonesische jongerenplatform over hiv-testen en behandeling, relaties en seksuele gezondheid werden maarliefst 21,5 miljoen keer bekeken.

Een prachtig resultaat, én hard nodig. In het land is maar heel klein deel van de jongeren met hiv op behandeling. Dat komt o.a. door stigma en gebrek aan voorlichting.

Genezingsonderzoek van start

We startten een essentieel genezingsonderzoek, gericht op Afrikaanse vrouwen.

Zij zijn onderbelicht in de wetenschap, terwijl verschillen tussen mannen en vrouwen belangrijk zijn te onderzoeken en in Afrika andere hiv-types voorkomen dan in Europa en Amerika.

Vrouwen met HIV-preventiemiddel

Nieuw preventiemiddel voor vrouwen

We werkten aan snelle en makkelijke beschikbaarheid van de DapiRing, een vaginale ring die beschermt tegen hiv. Met succes: in Kenia is deze vanaf dit jaar gratis verkrijgbaar.

Een fantastische extra beschermingsoptie voor vrouwen die niet in een positie zijn om condoomgebruik te overleggen of niet dagelijks PrEP-pillen kunnen slikken.

Het platform wordt samen met de jongeren zelf ontwikkeld.

Curaçao krijgt eigen jongerenplatform

De ontwikkeling van een jongerenplatform voor seksuele gezondheid in Curaçao ging van start. Voor én door jongeren, want zij weten het beste wat aansluit bij hun belevingswereld.

Jongeren kunnen er inmiddels terecht voor al hun vragen over relaties, seks en gezondheid. Voor het eerst ook in het Papiamentu!

Zelfzorg voor jongeren met hiv

Meepraten over hiv-zorg en seksuele gezondheid? Jongeren in Kenia en Malawi deden het. Via bijeenkomsten, steungroepen en sociale media pakten ze stigma’s aan, verbeterden ze zorg en beïnvloedden ze beleid.

Dat gaat met succes: 94% van de jongeren met hiv gebruikt nu medicatie, 87% maakt gebruik van lokale hiv-diensten en 79% rapporteert een goede fysieke en mentale gezondheid.

Meer jeugdvriendelijke klinieken

Bij ons project in Zambia kwamen zorgverleners spontaan met een simpel, maar krachtig idee: een glimlach-campagne!

Jongeren in klinieken worden voortaan begroet met een glimlach. Door dit kleine gebaar voelen zij zich gezien en welkom. Het resultaat? Meer jongeren die de stap naar de kliniek durven zetten voor hiv-zorg of een test.

De doorbraak van 2024: halfjaarlijkse prik voor preventie

Een gamechanger! In 2024 kwamen de eerste onderzoeksresultaten naar buiten van een halfjaarlijkse prik die ongekend effectief is in het voorkomen van hiv.

De injectie is nog niet beschikbaar, maar wij zetten dit jaar alles op alles om te zorgen dat deze zo snel mogelijk en zo goedkoop mogelijk bij de mensen terecht komt die ‘m het hardst nodig hebben.

Fietsen voor lhbt+’ers in nood

Bijna 250 deelnemers fietsten mee tijdens de allereerste editie van de Rainbow Ride en haalden daarmee meer dan 80.000 euro op. Dit geld ging naar onze lhbt+projecten!

We boden je handtekening aan in Den Haag

We boden een petitie met maar liefst 82.833 handtekeningen aan in Den Haag. Al die supporters riepen de overheid om op te blijven komen voor lhbt+-ers wereldwijd en hun strijd financieel te steunen. Want iedereen heeft recht op zorg!

We vroegen aandacht voor de aidsbestrijding

Het is en blijft óók onze taak om kennis over hiv en aids te delen in Nederland, juist nu er bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking aangekondigd zijn. Dat doen we onder andere door regelmatig in gesprek te gaan met Kamer- en kabinetsleden. Zo spraken we in 2024 bijvoorbeeld met Caspar Veldkamp, de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken.

Ook gingen we het gesprek over hiv en aids aan bij onze Ver-van-je-BedShow. Op Wereldaidsdag stond er een 20 meter lang bed bij het Stedelijk Museum in Amsterdam waar mensen met hiv, onderzoekers en activisten in lagen.

Aidsfonds

Contact