Extra steun van EU aan aids, tuberculose en malaria

Er komt meer financiële steun vanuit de EU voor de internationale strijd tegen aids, tubercolose en malaria. Met deze toezegging wordt gehoor gegeven aan jarenlange lobby van onder andere Aidsfonds.

26 augustus 2019

Duitsland, Canada, Italië én de Europese Commissie (EU) maakten dit weekend bekend hun financiële steun aan het Global Fund stevig op te schroeven. 

Eerder kondigden het Verenigd Koninkrijk, Japan, Luxemburg, Zwitserland en Ierland al aan hun bijdrage aan het fonds voor de strijd tegen aids, tuberculose en malaria flink te verhogen. De EU steunt het fonds met 550 miljoen euro. Daarmee geven de landen gehoor aan de nadrukkelijke oproep van het fonds om minimaal 15% meer geld te geven en de strijd tegen de drie ziekten weer op het goede spoor te brengen.

Over het Global Fund: 

Het Global Fund is een internationaal publiek-privaat partnerschap, opgericht om de strijd tegen aids, tuberculose en malaria te versnellen. Het Global Fund heeft wereldwijd sinds 2002 bijgedragen aan het redden van 27 miljoen levens. 

Franse en Nederlandse bijdrage

Het Global Fund streeft ernaar om in de komende jaren minimaal 16 miljoen levens te redden, 234 miljoen infecties te voorkomen en de wereld weer op weg te helpen om aids, tuberculose en malaria te beëindigen. In oktober wordt tijdens een Global Fund conferentie, onder beschermheerschap van de Franse president Emmanuel Macron, duidelijk of het fonds de beoogde 14 miljard (USD) gaat binnenhalen. Ook is de bijdrage van Nederland dan bekend.

Extra geld hard nodig

Recente cijfers en data laten zien dat de strijd tegen de drie epidemieën uit koers raakt, tenzij er nu wordt ingegrepen. Vorige maand nog bracht UNAIDS, de VN organisatie voor hiv en aids, naar buiten dat de internationaal afgesproken doelen ver uit zicht zijn. Een van die gestelde doelen voor 2020 is om het aantal hiv-infecties terug te  brengen tot 500.000 hiv-infecties. In werkelijkheid zijn het er in 2018 nog ruim 1,7 miljoen, meer dan het drievoudige. Elke dag sterven er wereldwijd ruim 2.000 mensen aan aids en een veelvoud daarvan loopt hiv op.

“We zijn blij dat de Europese Commissie zo'n gedurfde vroege toezegging heeft gedaan, met een stijging van bijna 16% in vergelijking met het huidige bedrag. Leiderschap speelt een rol bij het beëindigen van de drie ziekten en deze belofte zendt een luide en duidelijke boodschap uit naar andere Europese landen die hun bijdrage nog aan moeten kondigen’, reageert Mark Vermeulen, directeur Aidsfonds.

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie