Fortunate Shabalala uit Swaziland

Gisteren promoveerde Fortunate Shabalala uit Swaziland op haar proefschrift dat zich richt op jongeren met hiv uit verschillende gezinssituaties.

Het proefschrift van Shabalala is voor ons MaxART-project voor betere gezondheid en minder nieuwe hiv-infecties zeer waardevol. Er was tot nu toe nog maar weinig onderzoek gedaan naar jongeren met hiv, veel van de eerdere onderzoeken richtten zich op jongeren en hiv los van elkaar. Shabalala zorgt er met haar onderzoek voor dat de verhalen van deze jongeren met hiv verteld worden.

Onderzoek

Shabalala haar onderzoek richt zich op de levens van jonge mensen met hiv in de Manzini regio van Swaziland. Door de hiv-epidemie leven hier veel jongeren zonder ouders. Hoe zij met het verlies van een of beiden ouders én hun hiv-status omgaan is de focus geweest voor het onderzoek. Welke positie neemt hun hiv-status, en de gezinssituatie in binnen het leven van deze jongeren? Welke obstakels moeten zij overkomen, en op welke manier vinden zij hun weg als jongere met hiv zonder ouder(s)?

Een groot deel van de jongeren die meedeed aan dit project heeft een of beiden ouders verloren aan de gevolgen van aids. Als gevolg hiervan groeien ze op in eenoudergezinnen, pleeggezinnen of weeshuizen.

Dit onderzoek laat zien dat een geïdealiseerd beeld van de familie zoals wij deze kennen in de globale en nationale context van het hiv-beleid, niet overeenkomt met het perspectief van de jongeren die meededen aan dit onderzoek. De jongeren beschrijven een verlangen naar geborgenheid, een emotionele connectie, en een gevoel van acceptatie. Ongeacht de familiesituatie is dit een verlangen dat alle jongeren met hiv delen. Omdat ze allemaal leven met hiv, en dezelfde vormen van discriminatie en stigmatisering ervaren ontstaat er een sterk ‘familiegevoel’.

Shabala werd geprezen voor haar duidelijke en overtuigende antwoorden door de Rector Magnificus aan de Universiteit van Amsterdam. We feliciteren Dr. Fortunate Shabalala met haar proefschrift, en zijn enorm trots op wat zij heeft bereikt en heeft betekend voor het MaxArt programma 

Benieuwd naar Shabalala's proefschrift? Lees hem hier

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie