Grote daling hiv-infecties in Verenigd Koninkrijk

Het aantal hiv-infecties in het Verenigd Koninkrijk is sterk gedaald. Onder homo- en biseksuele mannen in 6 jaar tijd zelfs met 71%. 

17 januari 2020

Dat blijkt uit cijfers van het Britse ministerie van Volksgezondheid over 2018. Belangrijkste oorzaken: de beschikbaarheid van hiv-preventiepil PrEP, meer testen en het feit dat steeds meer mensen succesvol op behandeling zijn. Daardoor kan hiv niet meer worden overgedragen.

 

Late diagnoses

Meer testen blijft nodig: in 2018 kwam 2 van de 5 nieuwe diagnoses laat na infectie, wat betekent dat het immuunsysteem al was aangetast, of de diagnose aids kon worden gesteld.

 

PrEP breder beschikbaar

Tegelijkertijd dringen activisten aan op een bredere beschikbaarheid van PrEP. Want hoewel hoog-risicogroepen in Schotland, Wales en Noord-Ierland al toegang hebben tot de hiv-preventiepil, loopt in Engeland nog steeds een proefproject met beperkte capaciteit. Daardoor staan mensen die risico lopen op hiv op de wachtlijst en komen er onnodig hiv-infecties bij.

In Nederland loopt sinds augustus 2019 een dergelijke PrEP-regeling voor 5 jaar, na lang aandringen van Aidsfonds-Soa Aids Nederland en partners. Tegen een kleine bijdrage krijgen 6.500 mannen PrEP en de medische begeleiding die daarbij hoort via de GGD. GGD’en gaven echter al snel aan dat ze verwachten niet aan de grote vraag te kunnen voldoen.

Nederland naar 0

Met de beweging Nederland naar 0 willen wij van Nederland het eerste land met 0 hiv-infecties maken. We hebben de kennis en de middelen. We weten waar de uitdaging ligt: de mensen bereiken die de weg naar hiv-preventie en -testen nog niet hebben gevonden. Als we het samen slimmer en efficiënter aanpakken, is het mogelijk een generatie te laten opgroeien zonder hiv. ​

Nul nieuwe hiv-infecties is geen droom, maar een reëel doel. Sluit je aan en help mee aan een land waar niemand meer hiv oploopt!

 

help mee

We gebruiken cookies om webbezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen, content van sociale netwerken te tonen en gericht online te kunnen adverteren. Als je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie