Het Amsterdam Diner haalt 1,2 miljoen op voor strijd tegen hiv en aids

Het Amsterdam Diner, het meest prestigieuze benefietgala van Nederland, heeft €1.200.000 opgehaald voor de aidsbestrijding. Uit deze indrukwekkende opbrengst kunnen we dit jaar projecten mogelijk maken voor de bestrijding van hiv en hiv-stigma onder jongeren - de stemmen van de toekomst.

9 juni 2024

Gisteren genoten ruim 1000 genodigden van een spectaculaire avond. Onder hen bevonden zich gasten uit binnen- en buitenland, waaronder bekenden uit de kunst- en mediawereld, prominente politici, hiv-wetenschappers, leden van het Koninklijk Huis en de top van de Nederlandse zakenwereld.

 

Wat ooit in 1992 op de Dam gestart is door een groep gepassioneerde hoteliers, is inmiddels uitgegroeid tot het langstlopende, grootste en meest prestigieuze gala van Nederland, vertelde Roel Veltmeijer, bestuursvoorzitter van de Amsterdam Dinner Foundation in zijn openingsspeech. 

"Vanavond strijden we samen voor een generatie jongeren die moet kunnen opgroeien zonder angst voor hiv of aids. Een generatie jongeren die niet bang hoeft te zijn voor stigma, vernedering en uitsluiting vanwege hun ziekte. Een generatie jongeren die vrij is om zonder angst lief te hebben.”

 

Indrukwekkende opbrengst

Tijdens de avond konden de aanwezigen in de zaal een bod uitbrengen op verschillende veilingitems, wat dit jaar uitkwam op een indrukwekkende totale opbrengst van €1.200.000.  Uit de opbrengst van deze editie van Het Amsterdam Diner maken we projecten mogelijk voor jongeren met hiv. In Indonesië, Oeganda en Kenia werken we aan het verbeteren van de hiv-zorg voor jongeren en het verminderen van stigma rond hiv. In Nederland ligt de focus ook op het tegengaan van vooroordelen en het bereiken van jongeren met sekspositieve informatie via het Sense platform.

Amsterdam Dinner Award

Tijdens Het Amsterdam Diner namen Martha en Max, dochter en zoon van wijlen professor Joep Lange, namens hem de Amsterdam Dinner Award in ontvangst. Als pionier in de strijd tegen hiv en aids heeft hij decennialang baanbrekend onderzoek verricht om het virus te bestrijden en wereldwijde toegang tot zorg te bevorderen. Ter erkenning en ter ere van Joep’s oeuvre en onschatbare bijdrage aan de aidsbestrijding, werd de Amsterdam Dinner Award in 2024 aan hem opgedragen, exact 10 jaar na zijn tragische overlijden.

Prinses Mabel overhandigde de award aan Joep’s dochter Martha en zoon Max. Een ontroerend moment waarop Hare Koninklijke Hoogheid een persoonlijk verhaal deelde over het vieren van de mensen die er niet meer zijn. Zo nodigde ze aan het einde van haar toespraak de volledige zaal uit om het glas te heffen en te drinken op Joep, op alle verloren dierbaren, op een wereld zonder aids én op het leven. 

 

Spectaculair programma

De avond, gepresenteerd door Marlijn Weerdenburg en Splinter Chabot, bracht een aaneenschakeling van sensationele optredens met een line-up van gerenommeerde topartiesten.

Één van de meest bijzondere momenten van de avond was de indrukwekkende spoken word act van Zaïre Krieger, waarin moedige jongeren en ouders het podium met haar deelden om in de spotlight hun persoonlijke verhalen over hiv-stigma te delen.

Dit thema werd nogmaals doeltreffend belicht tijdens de toespraak van Liesje Schreinemacher, Minister van Buitenlandse Handel & Ontwikkelingssamenwerking. De avond kende hiernaast muzikale optredens van onder andere April Darby, Jamai Loman, Kriss Kross Amsterdam en meer. De hoofdact werd verzorgd door Davina Michelle.

33 jaar Het Amsterdam Diner

Een wereld zonder aids is mogelijk. Het Amsterdam Diner is geïnitieerd in 1992 toen de hiv-pandemie Nederland volop raakte. Sinds die tijd heeft het zich bewezen als één van de meest gewaardeerde en impactvolle benefietdiners van Nederland. In de loop der jaren kwamen miljoenen opgehaalde euro’s wereldwijd ten goede aan meer dan 50 projecten in diverse werelddelen, waardoor duizenden mensen levensreddende hiv-medicijnen hebben ontvangen.

Naast deze projecten introduceert Het Amsterdam Diner jaarlijks ook een andere missie om zich in te zetten voor een wereld waarin iedereen zichzelf mag zijn. Voor deze 30ste editie werden 10 queer vluchtelingen uit verschillende landen uitgenodigd om deze onvergetelijke avond bij te wonen. Zo blijft Nederlands grootste benefietgala het platform om het leven te vieren, opdat anderen kunnen leven. Dit alles dankzij de donaties en de inzet van ruim 200 vrijwilligers.

Fotografie: Ben Houdijk

Stop aids en red levens

Jonge vrouwen lopen wereldwijd dubbel zo vaak een hiv-infectie op als mannen. Met jouw donatie kunnen we vrouwen de kans geven zich te beschermen tegen hiv.

ja, ik help mee

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie