Hiv-medicatie tijdens corona: noodoplossing voor Keniaanse jongeren

Mooie bijvangst uit een onderzoekspilot: jongeren met hiv in Kenia kunnen nu een noodvoorraad met hiv-remmers halen wanneer ze door covid-19 niet naar hun vaste apotheek kunnen.

20 september 2020

Het Keniaanse netwerk van jongeren met hiv en Aidsfonds begonnen in 2019 een pilot met een online jongerenpanel. We startten daarmeeomdat een alarmerend aantal Keniaanse jongeren hiv-medicijnen krijgen met een verlopen houdbaarheidsdatum. 

Hiv-medicatie die over de datum is, kan minder tot niet werkzaam zijn. Hierdoor lopen de gebruikers ervan het risico dat het virus opnieuw detecteerbaar wordt in hun lichaam. Daarnaast kan hiv dan wederom overgedragen worden bij seksueel contact.

Covid-19 

 


Het onderzoek 
moest inzicht geven in hoe vaak jongeren met hiv verlopen medicatie krijgen en waar dit vooral voorkomt. Gedurende de pilot bereikte covid-19 ook Kenia. 
De online enquêtes werden daarom uitgebreid met vragen die aansloten op de actualiteit. Wat bleek: veel jongeren hadden door de coronamaatregelen te weinig medicatie.

Omdat velen vanwege anonimiteit geregistreerd staan bij een apotheek in een andere regio, is het nu lastig om hun medicatie op te halen. Daarnaast speelt mee dat veel mensen gestrand zijn bij familie of in een andere regio.

Noodoplossing

Die alarmerende onderzoeksresultaten waren meteen munitie bij het lobbyen voor een noodoplossing bij het Ministerie van Gezondheid. Door dit initiatief is het nu mogelijk voor jongeren met hiv om genoeg pillen voor 2 weken op te halen bij elke apotheek. Dat geeft hen net de extra tijd die ze nodig hebben om de maatregelen door te komen.

Help mee

Jij kunt nu helpen met een donatie. Daarmee zorgen we dat de mensen die nu dubbel zo hard getroffen worden, zorg, medicijnen en voedsel krijgen. En beschermen we de rechten van kwetsbare mensen.

 

help mee

We gebruiken cookies om webbezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen, content van sociale netwerken te tonen en gericht online te kunnen adverteren. Als je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie