Hiv-preventie via implantaat effectief

Een implantaat ter grootte van een lucifer kan een revolutie teweeg brengen in de preventie van hiv. Een nieuwe studie wijst uit dat het apparaatje, ingebracht in het lichaam, hiv effectief kan voorkomen tot zeker een jaar lang.

24 juli 2019

Onderzoekers presenteerden hun bevindingen op de internationale wetenschappelijke aidsconferentie AIDS2019 in Mexico City.

De aanpak is vergelijkbaar met die van het anticonceptie-implantaat, een van de langwerkende anticonceptiemethoden die zeer succesvol werkt. Daarmee is het implantaat een goed alternatief voor de hiv-preventiepil PrEP. Gebruikers hoeven niet langer te onthouden elke dag een PrEP-pil te nemen. 

PrEP

In Nederland waren er vorig jaar nog steeds 750 nieuwe hiv-diagnoses. PrEP is sinds kort betaalbaar geworden en in 2018 aan 3000 unieke gebruikers PrEP verkocht. In de zomer start bij de GGD’en een verstrekking door de overheid van PrEP aan homomannen met een hoger risico op hiv. 

Blij met meer keuze

Bij Aidsfonds zijn we erg blij met dit alternatief voor PrEP-pillen. Mark Vermeulen, onze directeur: "Elk effectief middel dat hiv kan voorkomen is welkom. Hoe groter de keus, hoe beter. Het biedt meer mensen de mogelijkheid een preventiemiddel te kiezen dat bij hun levensstijl past. Dit helpt om hiv wereldwijd terug te dringen en ook om Nederland naar nul hiv-infecties te brengen.”

 

MK-8591

Het implantaat maakt gebruik van een molecuul genaamd MK-8591, dat ongeveer 10 keer sterker is dan de bestaande hiv-remmers die momenteel op de markt zijn. Het geeft het medicijn langzaam af. Daardoor blijft er een constant niveau van het werkende preventieve middel in het lichaam.

 

Onderzoek

In totaal kregen twaalf gezonde volwassenen een implantaat gedurende twaalf weken, met een dosis van 54 mg of 62 mg van een nieuw ontwikkeld medicijn, genaamd Islatravir. Een controlegroep van vier deelnemers kreeg placebo-implantaten.

 

Resultaten

Hoewel de proef erg klein is, blijkt uit de resultaten dat het implantaat erg goed werd getolereerd. De onderzoekers berekenden op basis van de data dat een implantaat met 62mg-dosis minimaal een jaar werkzaam werkzaam is. 

De volgende stap is het uitvoeren van meer studies met verschillende doseringen en met meer deelnemers. Daarom zal het waarschijnlijk nog lang duren voor de implantaten beschikbaar zijn.

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie