Hoe rechten voor sekswerkers bijdragen aan het einde van aids

Door op te staan voor hun rechten krijgen sekswerkers in Zimbabwe nu minder te maken met arrestaties en geweld door de politie. Dat draagt bij aan de strijd tegen aids. Een succesverhaal op de Internationale Dag voor de Rechten van Sekswerkers.

3 maart 2019

Sekswerkers in Zimbabwe kregen dagelijks te maken met geweld, exploitatie en arrestaties door de politie. Condoomgebruik werd hen ontmoedigd, doordat het bij je hebben van condooms aanleiding voor zo'n arrestatie kon zijn. Dat is zorgelijk, want meer dan de helft van de sekswerkers in Zimbabwe leeft met hiv.

 

Partners van Aidsfonds

Sekswerkers organiseerden zich in groepen als Pow Wow en de Zimbabwe Sex Workers Association in 2015 en waren zo in staat om samen met het Sexual Rights Centre voor hun collega’s voorlichting te geven, en voor hun rechten op te komen. Deze groepen zijn partners van Aidsfonds in onze projecten Bridging the Gaps, Hands Off! en PITCH.

 

Rechtszaak

In 2016 spande een groep sekswerkers een rechtszaak aan vanwege de onterechte arrestaties. De rechter gaf hen gelijk. Onderzoek laat nu zien dat dit effect heeft gehad: geweld en arrestaties door de politie significant zijn afgenomen sinds de uitspraak, en sekswerkers hoeven niet langer bang te zijn om condooms bij zich te hebben.

 

Politie als partner

Nog steeds krijgen sekswerkers echter te maken met geweld, vaak door hun klanten. Door nu juist te partneren met de politie willen hun organisaties de veiligheid verbeteren.

Foto: Sekswerkers bereiden zich voor op een protest in 2015. Chris de Bode.

Met jouw steun kunnen we hiv-voorlichting en -zorg aanbieden aan groepen die anders worden uitgesloten. 

 

doneer nu

We gebruiken cookies om webbezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen, content van sociale netwerken te tonen en gericht online te kunnen adverteren. Als je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie