Homomannen mishandeld na rechtszaak

Vrijdag oordeelde de Keniaanse rechtbank dat de anti-homowetten in het land van kracht blijven. Sindsdien zijn er meerdere gevallen bekend waarbij homomannen op straat belaagd, vernederd en mishandeld worden.

28 mei 2019

Partners van Aidsfonds hebben ons geïnformeerd over leden van de lhbt-gemeenschap die op straat zijn aangevallen. Zo zijn er homomannen die door groepen mensen worden belaagd en gedwongen zich uit te kleden. Vervolgens worden ze door de boze menigte in elkaar geslagen. De gruwelijkheden worden door omstanders gefilmd en gedeeld op sociale media.

 

14 jaar gevangenis

John Mathenge, directeur van onze partnerorganisatie Hoymas, is een van activisten die drie jaar geleden de overheid aanklaagde vanwege de anti-homowetgevging in het land. De wetgeving maakt seksuele handelingen tussen mensen van hetzelfde geslacht strafbaar met 14 jaar gevangenisstraf.

"We zijn bang en uitgeput, maar we doen ons best om hiv-zorg aan de lhbt-gemeenschap te blijven bieden."

John Mathenge

Toegang tot hiv-zorg

Afgelopen vrijdag oordeelde de rechter dat de wet niet discriminerend is en daarmee niet in strijd is met de Keniaanse grondwet. Wereldwijd is er geschokt gereageerd op de uitspraak. Het is zowel een klap voor de lhbt-gemeenschap als voor de aidsbestrijding. Naast discriminatie en uitsluiting zorgt de wet ervoor dat lhbt-ers geen of slechte toegang hebben tot hiv-zorg. 

 

Ondergedoken

John Mathenge richtte in Nairobi met steun van Aidsfonds een speciale kliniek op om juist aan mannelijke sekswerkers steun te bieden. Hier kunnen ze terecht voor voorlichting, het doen van een hiv-test en medische zorg. Na de uitspraak van de rechter werden Mathenge en zijn medewerkers op straat en online bedreigd. Enkelen van hen waren tijdelijk ondergedoken. De kliniek is al die tijd opengebleven om hiv-zorg te kunnen blijven bieden.

Sta jij ook voor de bescherming van alle liefdes?

Homodiscriminatie, ongelijkheid en armoede verslechteren de toegang tot hiv-zorg en preventie. En brengt de liefde in gevaar. In Kenia, en in de rest van de wereld. Daarom vragen we iedereen om te tekenen voor de bescherming van alle liefdes.

teken hier 

We gebruiken cookies om webbezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen, content van sociale netwerken te tonen en gericht online te kunnen adverteren. Als je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie