In lab nagebootste hiv-infectie levert nieuwe inzichten op

Nog nooit konden wetenschappers hiv van zo dichtbij bekijken en belangrijker: zien wat er precies gebeurt wanneer hiv zich inbouwt in dna. Door nieuwe technologieën doen onderzoekers belangrijke kennis op voor het ontwikkelen van nieuwe middelen waarmee hiv-infecties kunnen worden voorkomen en behandeld.

9 oktober 2020

Zo gedetailleerd dat je de eiwittegeltjes van het hiv-omhulsel kunt tellen op de foto: 240 zijn het er. Wetenschappers dachten lang dat die eiwitmantel er alleen was om het genetisch materiaal van hiv te beschermen.

Maar door nieuwe technologische ontwikkelingen hebben onderzoekers aan de universiteit van Utah nu ontdekt dat de mantel een belangrijke rol speelt bij de infectie. Als het omhulsel instabiel is, wordt het infectieproces verstoord.

De eiwitmantel van hiv, foto via cryogene elektronenmicroscopie (links) en moleculair model (rechts). beeld: Owen Pornillos, Barbie Ganser-Pornillos

Infectie in het lab

Hiv werkt door zich in te bouwen in het dna van menselijke cellen en het kopieermechanisme van die cellen over te nemen. Daardoor kan het virus zichzelf vermenigvuldigen. Omdat dit proces binnen in een cel plaatsvindt, is het nog nooit waargenomen.

De wetenschappers zijn er voor het eerst in geslaagd zo’n infectie in het lab na te bootsen, zonder dat daar een cel aan te pas komt. Zo konden ze via zogenaamde cryogene elektronenmicroscopie meekijken en het hiv tijdens het proces manipuleren. Heel bijzonder, want de hiv is 130 nanometer (0,00013 mm) klein. Dat is 60 keer kleiner dan een rode bloedcel.

 

Nieuwe hiv-remmers

Dat dit soort processen nu mogelijk zijn, levert belangrijke nieuwe kennis op. Zo begrijpen we nu dat het verstoren van de eiwitmantel van hiv een effectieve manier kan zijn om hiv te behandelen. Een hiv-remmer die precies dat doet, is nu in zijn eerste testfase.

Het is belangrijk dat er meer opties voor behandeling van hiv ontwikkeld blijven worden, want hiv kan resistent worden tegen medicatie en soms hebben hiv-remmers vervelende bijwerkingen. Hoe meer opties, hoe beter dus.

Test Test

Help mee de droom waar te maken

Genezing van hiv is onze droom. Met het Hiv Genezing Fonds bundelen we alle krachten. Help mee.

 

lees meer

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie