In Memoriam: prof. dr. Charles Boucher

Op 26 februari 2021 is onze dierbare collega prof. dr. Charles Boucher (63) overleden. Arts-viroloog en hoogleraar Charles Boucher heeft veel betekend voor de hiv-bestrijding, zowel in Nederland als internationaal.

27 februari 2021

Sinds de jaren 90 wijdde Charles zijn hele professionele leven aan het onderzoek naar hiv. Dit richtte zich in eerste instantie op resistentie van hiv tegen medicatie. Later werd hij professor aan het Erasmus Medisch Centrum en zette hij zich naast onderzoek ook met volle passie in voor het opleiden van studenten en het organiseren van medisch onderwijs. Hij was een internationaal gerenommeerd onderzoeker op het gebied van hiv en stond aan de basis van vele ontwikkelingen in het hiv-veld.

 

Charles liet altijd zijn stem horen. Zijn levendige aanwezigheid zullen de meesten na een ontmoeting met Charles niet snel vergeten zijn. Wij kennen Charles als een slimme, zeer gedreven man met maar één doel: innovatie aanjagen. Van de implementatie van hiv-preventiepil PrEP tot de ambitie om Nederland naar nul nieuwe hiv-infecties te brengen en om hiv te genezen. Aidsfonds vond in Charles een uitdagende partner in het realiseren van ambitieuze doelen.  

 

Van 2007 tot en met 2013 was Charles lid van de wetenschappelijke adviesraad van Aidsfonds, waar hij gevraagd en ongevraagd advies gaf over bestedingen aan wetenschappelijk onderzoek. De laatste jaren was hij nauw betrokken bij NL4Cure, het nationale initiatief om hiv-genezing te versnellen. Ook was hij projectleider van door Aidsfonds gefinancierde projecten.

 

Charles was een enorme aanjagende kracht achter NL4Cure, een geweldige man met humor die buiten de gebaande kaders dacht en bereid was om tijd en energie te investeren in nieuwe initiatieven. We zullen hem missen en wensen zijn familie, vrienden en collega’s veel sterkte.

‘We hebben ongelooflijk veel vooruitgang geboekt. Maar we zijn er nog niet. Genezing is the last mile. Daar gaat het nu om. Laten we die 37 miljoen mensen genezen, dan kunnen we dit boek sluiten.’

- Charles Boucher

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie